Helyi hírek 2021. október 4. 14:00

Dr. Tóth Ákos volt a Félegyházáról indultak előadássorozat vendége

Képgaléria
Dr. Tóth Ákos volt a Félegyházáról indultak előadássorozat vendége
Dr. Tóth Ákos nyugalmazott egyetemi tanár volt a vendége dr. Tarjányi Józsefnek, a városi könyvtár Félegyházáról indultak sorozatának legutóbbi előadásán. A professzor elmondta: – A legszorosabb kötődésem Félegyházához, hogy itt születtem. Szüleim is itt dolgoztak, itt éltek és testvéreim is itt születtek. Ide kötődnek a gyerekkorom, az általános iskolai, középiskolai élményeim.

Előadásában így folytatta: – Mindig megdobban a szívem, amikor ide jövök. Legutóbb augusztusban voltam itt, amikor kaptam egy értéktár-kitüntetést. De minden alkalommal, amikor itt vagyok, két dolgot nem hagyok el. Az egyik, hogy körbe járom a várost szép lassan, lépésben. A temetőbe is ki kell látogatnom, mert szüleim és több családtagom is már ott nyugszik.

A kérdésre, hogy ha ismerőseinek, barátainak ajánlani szeretné ezt a várost, hogyan fogalmazna, így válaszolt: – Mindenképpen azzal kezdeném, hogy ez egy gyönyörűen fejlődő város. Szemem előtt nőnek ki a gyönyörű parkok. Régen, itt a városháza előtti téren egy piac volt, most pedig egy gyönyörű park.

Dr. Tóth Ákos nyugalmazott egyetemi docens 1965-ben testnevelő tanári, 1970-ben úszó szakedzői diplomát szerzett a Magyar Testnevelési Egyetemen. 1966-óta tanít a TF-en, 1987-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. 1977 és 1984 között Magyar Úszó Válogatott Szövetségi kapitánya, 1991 és 2008 között tanszékvezető az Úszás és Vízi Sportok Tanszéken. 1996-ban szerezte kandidátusi címét, évtizedekig tagja volt a Magyar Úszó Szövetség Elnökségének, a Mesteredző Kollégiumnak és az Európai Úszó Szövetség Úszó Technikai bizottságának. 1987-től 1990-ig Kuvaitban edzősködött, 1991-től 1993-ig a Dél Koreai válogatott edzője, 1998-tól 2001-ig a Görög Úszó Válogatott Szövetségi kaptánya. Négy egyetemi jegyzet szerkesztője, szerzője, a 2008-ban megjelent Úszás egyetemi tankönyv szerkesztője, szerzője. Az angol nyelvű Úszás oktatása egyetemi jegyzet szerzője. 16 videofilmet készített, amelyeket ma is használnak a testnevelő tanár és edzőképzésben. 30 Országos Úszóedzői Konferenciát rendezett és mindegyiken előadott, az Európai Úszó Szövetség (LEN) felkérésére az 1. Európai Úszás Oktatói Konferencia szakmai igazgatója volt. 2005 és 2017 között 2 Junior EB, 4 felnőtt EB és a 2017-ben rendezett VB szakmai igazgatója volt. 2013-tól 2016-ig a Magyar Úszó Szövetség alelnöke.

Számos kitüntetés és díj tulajdonosa: Sportérdemérem Arany fokozat; Mesteredzői cím; Ezüstgerely művészeti-díj – I. és III. helyezés; Kerezsi Endre-díj, Hepp Ferenc-díj Pro Facultate-díj, Semmelweis Gyűrű, „TF” vésetű Aranygyűrű.

Az EMMI minisztere 2013-ban Kemény Ferenc-díjat, 2019-ben Bay Béla-díjat adományozott részére.
2015-ben Áder János államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta számára. 2016-ban beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. 2018-ban az Európai Úszó Szövetség munkája elismeréséül a LEN ezüst jelvényével tüntette ki.

Fentieken túl, kimagasló pedagógiai munkát végzett, alkotó részese és irányítója volt a rendkívül sikeres magyar úszósportban felhalmozódott szellemi tőke megőrzésének és továbbadásának. Kapitányként és tanszékvezetőként is különös gonddal és erős empátiával gondozta, menedzselte a rábízott tehetségeket és egyengette útjukat az életben. Jelenleg is aktív oktató, egész élete a TF-hez és az úszósporthoz kötődik, amire mindig büszke. Alkotó energiája és munkastílusa ma is erjesztőleg hat a környezetére.

Fotó: Fantoly Márton 
     

Kövessen minket a Facebookon is!