Kultúra 2021. október 7. 17:00

Fitmummy-tréner a Betűbölcsiben

Képgaléria
Fitmummy-tréner a Betűbölcsiben
A terhesség és a szülés következtében a nők szervezete hatalmas változásokon megy keresztül. Testünk izmai és ízületei megterhelődnek a másállapot során, aminek következtében előfordulhat a hasfal izmainak függőleges szétválása. Ennek a problémának a megoldásáról, illetve megelőzéséről Kocsis Dóri fitmummy-tréner tartott érdekes előadást október 5-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsi programján.  

– A várandósság miatt átrendeződik a nők medencéje: a has növekedése következtében a kötőszövetek meglazulnak, a gátizmok meggyengülnek, a medencefenék-izmok túlterhelődnek. A minél jobb eredmény szempontjából nagyon fontos, hogy minél előbb – akár már terhesség közben – kezdjük el a gyakorlatokat. Sajnos, nem mindenkinek állítható vissza a hasfal eredeti állapota, de odafigyelve, pontosan végzett gyakorlatokkal fixálható az állapot olyan stádiumban, ami a későbbiekben már nem okoz kellemetlenséget.

Első lépésben a hasfal megerősítése a cél, hogy tudja tartani a belső szerveket. Ehhez szorosan kötődik a gáttájék rehabilitációja, a helyes légzés és tartás elsajátítása. Második lépésként a derekat körülvevő izmokat kell megcéloznunk, a gerinc és has védelmében. Legutolsó sorban pedig az egész test helyes használatára kell hangsúlyt fektetnünk, hogy a mindennapi életünk zavartalan legyen.

V. B.

         

Kövessen minket a Facebookon is!