Helyi hírek 2021. október 7. 14:00

Országos bemutatókra készül a Kamasztanból jeles című darab

Országos bemutatókra készül a Kamasztanból jeles című darab
Kamasztanból jeles címmel bűnmegelőzési előadás volt szeptember 21-én, középiskolás diákoknak a Móra Ferenc Művelődési Központban. A Kreatív Mozaik Alapítvány pályázata alapján, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság együttműködésével megvalósult eseményen több mint 456 diák vett részt.

A színdarab három részből tevődik össze, egyenként fontos témákat bemutatva: az internet veszélyeit (a cyberbullying-internetes zaklatás, bántalmazás), a drogok hatásait és a kisebbségek kiközösítése témát jelenítik meg az amatőr színjátszók ötletes, kifejező, elgondolkodtató módokon.  Előzménye, hogy a Kreatív Mozaik Alapítvány 2019-ben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával egy nagyszabású bűnmegelőzési programot hozott  létre, melyben a kisiskolásoktól kezdve a középiskolásokon keresztül interaktív módon értek el célcsoportokat és amelynek célja volt, hogy indirekt módon sajátítsák el azokat a prevenciós magatartásformákat, melyek segítségével elkerülhető, hogy áldozattá illetve elkövetővé váljanak. A projektnek óriási sikere volt.



Timafalvi László rendőr ezredes, kapitányságvezető, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, valamint Gratzer-Sövényházy Edit rendőr ezredes, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkársága főosztályvezetője is részt vett az évadnyitó előadáson.

Timafalvi László rendőr ezredes, kapitányságvezető köszöntötte a megjelenteket, és emlékeztetett mindenkit arra, hogy fontos apropója, jelentősége és aktualitása van a darabnak, ami ma sajnos érinti a fiatalokat, pedagógusokat egyaránt.  Felhívta a figyelmet rá, hogy a családoknak, a tanároknak és a diákoknak segíteniük kell egymást és így talán megelőzhetőek a tragédiák. Megemlékezett a projekt és a darab megálmodóiról és megvalósítóiról is: megköszönte dr. Horváth-Rekedt Gréta munkáját, aki Benedek – Koncz Eszterrel és Manyasz Erikával együtt rendezte és koordinálta a darabot, és mutatott meg egy olyan új színt a bűnmegelőzés palettáján, amely sok fiatal életében segítség lehet.



Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta, hogy az ilyen színdarab, mint amit ma is látunk, valódi kincs a város életében. Mindenkit arra kért, hogy a mai előadás kapcsán gondolkodjon el azon, hogy a rendelkezésünkre álló informatikai eszközöket és a bennük rejlő lehetőségeket mire használja. Ezzel az előadással szeretnék elgondolkodtatni a fiatalokat, hogy ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy az emberek élete szebb legyen és nem arra, hogy a másokét megkeserítsük és tönkretegyük.



Mindezek után a megnézhettük a Kamasztanból jeles című színdarabot, amely érdekessége, hogy egyes részek között egy interaktív, személyes hangvételű összefoglaló, kötetlen beszélgetés is van, ahol dr. Horváth Rekedt Gréta a jelenet szereplőivel, a közönséget is bevonva újra átbeszéli az adott témát, egyidejűleg megoldást is kínál arra. A részek végén felhangzó vastaps egyértelműen jelezte azt, hogy a mondanivaló és a színészi játék megérintette a közönséget.



A darab végén a főhadnagy kérdésünkre elmondta, hogy a kezdetek2013-ra nyúlnak vissza, amikor elkezdődött a rendőrkapitányságon egy munka, ahol kortársak segítségével diáknapokat valósítottak meg. Az önkormányzattal közösen sok rendezvényen ott voltak, kreatív ötleteket váltottak valóra. 2018-ban aztán egyre tehetségesebb fiatalok kerültek a látótérbe, akiket összefogva tudtak olyan előadásokat létrehozni, ami a hasonló korú fiatalok hasznára válhat. Olyan témák felhasználásával készültek színházi jelenetek, amelyek a leginkább veszélyeztetik ezt a korosztályt. Elmondta, hogy a munkát Benedek-Koncz Eszterrel kezdték, aki anyai teendői miatt nem tudta folytatni a megkezdett darabot, de Manyasz Erikával sikerült színpadra állítaniuk az elképzelést. Az első bemutatóra tavaly szeptember 8-án került sor, idén pedig úgy tűnik, a pandémia miatt elmaradt előadásokat is sikerül pótolni.



A darabban szereplő fiatalokkal körülbelül 2015 óta dolgozik együtt, és bár amatőr színjátszókról van szó, ma már rutinosak a közönség előtt, ki tudják magukat fejezni, tudnak kommunikálni. Nagy örömére szolgál, hogy a közös munka hatására úgy tűnik, hogy lesz olyan a csapatból, akit a színjátszás teljesen magával ragadott és ebben az irányban képzeli el a jövőjét.

Elismeri, hogy a bűnmegelőzés eme formája tényleg szokatlan az országban, és nagyon büszke a csapatra, valamint arra, amit eddig elértek. Sok terve van és bízik benne, hogy rövidesen országosan is ismert lesz a „Kamasztanból jeles”, hiszen egy sorozat vette ma kezdetét.



Az előadás szerepelői, akik nélkül létre sem jöhetett volna az előadás:

Barna – Pap Bianka, Nagy Bálint, Almási Emerencia, Ágó Dominik, Mucsi Maja, Tóth Violetta, Krepsz Gréti, Ficsór István, Rácz Melissza, Varga Hajnalka, Peregi Panna, Demeter Ramóna Fekete Márta, Barna – Pap Adrián ( aki ezen az előadáson ugyan nem tudott részt venni, de a csapat nélkülözhetetlen tagja)

„A tevékenység a BM-21-P-0048. pályázati azonosítószámú projekt keretében a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.”
    

    

Kövessen minket a Facebookon is!