Kultúra 2021. október 5. 16:00

Én, Morell Mihály…

Én, Morell Mihály…
A fővárosban, az óbudai Magyar Művészeti Akadémia Makovecz házában mutatták be az elmúlt héten a fenti címet viselő Morell Mihály életéről szóló filmet.

A 110 éve született és 102 évet megélt szobrász, festő és filmes szakembernek jelentős kötődése volt Kiskunfélegyházához. Itt járt iskolába, itt érettségizett (Szántó Piroska osztálytársa volt), itt volt gimnáziumi rajztanár, a Kiskun Múzeum őrzi több szobrát és festményét, és itt áll az ország máig egyetlen köztéri alkotása is – az Égi vándor (a Móra Ferenc Gimnázium előkertjében).

Ezek a helyszínek mind szerepelnek a filmben. Így érthető, hogy Félegyháza is kapott meghívót erre a kivételes alkalomra. Az egykori alma materének volt és mai rajztanára és a gimnázium egyik tanára tisztelte meg jelenlétével az eseményt.



A vetítés utáni hangulatos megemlékező est baráti beszélgetéssel zárult, ahol Juhász Judit házigazdával, dr. Feledy Balázs Holló László-díjas művészeti íróval, dr. Frőchlich Ritával (Morell Mihály unokájával) és Szalay Péter rendező-operatőrrel idézték fel egyrészt a személyes emlékeket, másrészt a filmkészítés menetét.

Bozóné Rosta Eszter
tanár
    

Kövessen minket a Facebookon is!