Kultúra 2021. október 5. 12:00

Kulturális kapcsolat Araddal

Képgaléria
Kulturális kapcsolat Araddal
Arad egy dél-alföldi, 160 000 lakosú, gazdag történelmi múltú és tragikus eseményekkel terhelt város a trianoni határtól néhány 10 kilométerre. Az ottani magyarságot a Kölcsey Egyesület fogja össze, szívósan küzdenek kultúrájuk és identitásuk fennmaradásáért. Ennek egyik nagyon fontos eseménye az évenkénti aradi Magyar Napok, ahol színvonalas rendezvényekkel őrzik magyarságukat, és emlékeznek történelmi múltjukra.

Az idén e jeles napokon rendezték meg a kiskunfélegyházi alkotók kiállítását, ahol a jelen és közelmúlt félegyházi művészei elvihették Aradra alkotásaikat és egy igazán pazar kiállításon tárhatták az ottani nézők elé.

Az Arad Megyei Múzeum Kölcsey Galériájában Hermkens Edit, Kis Virág és Kolozsvári Sándor művei arattak osztatlan sikert.

A tárlatmegnyitóra érkezett kis félegyházi delegáció a rendelkezésre álló néhány órában meglátogathatta a megyei múzeum könyvtárát, ahol a legbecsesebb, a legféltettebb kiadványokra is vethettek egy pillantást, megcsodálhatták az újjávarázsolt Kultúrpalota termeit, majd a közelgő tragikus évforduló kapcsán megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékoszlopát.

Bognár Levente volt alpolgármester vezetésével az impozáns városházát is megtekinthették a félegyháziak. Bár az egyre erősödő járványhelyzet óvatosságra késztette a vendéglátókat és a vendégeket, a bemutatóterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, helyi művészekkel, akik a képek láttán kifejezték elismerésüket.

A tárlatot Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek nyitották meg. A megnyitó végén a félegyháziak köszöntötték Piroska Istvánt és kedves feleségét, akik az ottani polgári napilap, a Nyugati Jelen irodalmi pályázatán az esszé kategóriában díjat nyertek.

Ezután a vendéglátók egy igazán baráti és szívélyes vacsorán látták vendégül az alkotókat és a hivatalos jelenlévőket.

Ez a bemutatkozás egy újabb láncszem abban a sorban, amelyet a két település nyugdíjasainak közös programjai, illetve a félegyházi Zenebarátok Kórusának adventi hangversenyei jelentettek.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket az aradi sikeres kiállításért a félegyházi szervezőknek, a két kiállító művésznek és Lantos Szabolcsnak, valamint az aradi Kölcsey Kör kedves tagjainak – Berecz Gábor elnöknek,

Fekete Károly alelnöknek, Bognár Levente Arad volt alpolgármesterének, Erdélyi Istvánnak, a Piroska házaspárnak, a könyvtár munkatársainak, illetve az egyesület többi tagjának a szívélyes vendéglátásért.

Kiskunfélegyháza a jövő esztendőben tervezi fogadni és megismertetni városunkkal Arad magas színvonalú és az 1840-es években (!) alakult Kölcsey Egyesületét.  

Rosta Ferenc

Kövessen minket a Facebookon is!