Helyi hírek 2021. október 21. 10:00

102 ezer virághagyma kerül a félegyházi közparkokba

102 ezer virághagyma kerül a félegyházi közparkokba
Idén még szeptemberben is kitartott a nyárias meleg, ezért kissé lassabban indultak meg a közparkok őszi munkái. Nagy Ágnes városi főkertészt az aktuális feladatokról kérdeztük.

Borítókép: Az elvirágzott nyári virágokat szedik ki a városfenntartó cég kertészei az Angyalos kút mellett, készítve a helyet az őszi kétnyári virágok számára.

– Szeptember első felében az öntözőrendszerrel ellátott gyepfelületeken a gyepszellőztetést végezték el a félegyházi városfenntartó cég szakemberei. Erre a nyári öntözések miatt letömörödött talaj lazítása érdekében van szükség. A talaj szerkezetének, tápanyagellátásának javítása érdekében ezt követően egy vékony komposztréteg elterítésével lehet megteremteni a jövő évi szép gyephez szükséges jó talajminőséget. Ehhez az idén még nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű komposzt, de a tervek szerint, ez jövőre már a saját zöldhulladékból megoldható lesz.

Szeptember második felében a munkák az évelőágyak növényeinek pótlásával folytatódott. 2022-ig a növényzet záródásáig a szükséges növényanyagot a Zöld város területén, valamint a Kossuthvárosi átépült közparkban és a Petőfi-lakótelepen, a Darvas-téri felújított parkban a kivitelező cégekkel történt megállapodás szerint a cégek biztosítják. Az ültetést a városfenntartó cég kertészei végzik, hiszen most már ők ismerik a legjobban a növényzetet. Idén ősszel összesen 5000 darab cserje és évelő, valamint 102 ezer darab virághagyma elültetésére kerül így sor.

Október első felében történik meg a nyári virágok cseréje. Idén 9200 darab árvácska, nefelejcs, százszorszép és krizantém mellett 2800 darab tavaszi virághagymát vásárolt és telepít el a városfenntartó cég. Ebben az időszakban kezdődik meg az évelő virágok időnként szükséges át- és szétültetése, valamint befejeződik az intenzíven gondozott gyepek kaszálása is.

November elején-közepén az utóbbi években telepített, de kipusztult facsemeték pótlása, a korábbi telepítések kiegészítése, ahol célszerű, ott az átültetése kezdődik meg. Ez várhatóan mintegy 100 darab fa telepítését jelenti majd. Az őszi parki munkák sorát a lombgyűjtés zárja, ami az időjárás függvényében gyakran a télbe is belenyúlik – számolt be a főkertész.
  

Kövessen minket a Facebookon is!