Kultúra 2021. október 7. 10:00

Véget értek a bábos hétvégék

Képgaléria
Véget értek a bábos hétvégék
Nagy sikerrel zárult a Bevezetés a bábkészítés rejtelmeibe elnevezésű műhelysorozat, amit a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban tartottak. Az október 3-ára szervezett utolsó foglalkozás témája a kasírozás bábkészítési technikáinak bemutatása és gyakorlati elsajátítása volt. A fortélyokat Boráros Milada bábkészítő, rendező, író és drámapedagógustól leshették el a résztvevők.

Az előadó kevés eszközt igénylő, otthon is könnyen hasznosítható tanácsokkal, praktikákkal látta el az érdeklődőket. A kifejezetten a felnőttek részére tartott képzés az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Bábokkal a gyermekekért” című EMT-TE-B-D-20-0072 pályázati azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

– A kasírozás egy bábkészítési technika, de látványos dekorációt is készíthetünk vele. A résztvevőkkel több apróságot csináltunk: először egy kis madárka született, amit lépésálló hungarocellből vágtunk ki. Majd erre az alapra felraktuk a tapétaragasztóval átitatott papírmasszaréteget, amit papírmasénak nevezünk. A következő figura egy emberi test volt, ennek szerkezetét a meghajlított drót adta. Ezt bevontuk alufóliával – így kialakítva az izomzatát –amire rákerült a maséréteg. Legutoljára az ujjbáb elkészítését gyakoroltuk, amelynek során különböző emberi és állati karakterek keltek életre.

V. B.
    

Kövessen minket a Facebookon is!