Helyi hírek 2021. október 9. 08:00

Rákóczi hamvai Kiskunfélegyházán

Rákóczi hamvai Kiskunfélegyházán
Október 10-én, vasárnap 18 órakor egy egyedi, ismeretterjesztő-zenés előadásra várnak mindenkit II. Rákóczi Ferenc hamvai Kiskunfélegyházán címmel, a Szent István Templomba. A hamvak Magyarországra érkezésének 115. évfordulóját ünnepeljük, az urnát szállító vonat megállt városunkban, a megyei küldöttség is Kiskunfélegyházán rótta le kegyeletét II. Rákóczi Ferenc előtt és ünnepség keretében köszöntötték a hazaérkezést.

Dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta tudományos munkája a témában 10 évvel ezelőtt született, a rendezvény ötletgazdája, dr. Tóth Ákos bukkant rá az írásra az évforduló kapcsán. Megemlítette a szerzőnek az előadás ötletét, aki örömmel bólintott rá, majd további közreműködők csatlakoztak a csapathoz, így az előadás szereplői lesznek:

Dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta – előadás,

Dr. Kőfalvi Tamás – felolvasás,

Fazekas Tamás – ének, orgona,

Dr. Francia László – tárogató,

Dr. Tóth Ákos – tárogató.

Dr. Tóth Ákos elárulta, hogy annak idején is az ünnepség javarészt a templomban zajlott, ezért esett erre a helyszínre a választásuk, illetve az orgona és tárogató együttes megszólaltatása is itt lehetséges, csodálatos akusztikai élményt nyújtva.

Az előadást ajánlja a történelem iránt érdeklődőket, idősebbeknek, fiatalabbaknak, azoknak, akik szeretik a korabeli dallamokat. Fontos esemény ez, ami kapcsolható Rákóczihoz és Kiskunfélegyházához, és amit nekünk érdemes ismerni.

A rendezvény jótékony célt is szolgál: a közösségi ház berendezésére fordítják az este folyamán összegyűlt összeget.

Z. A.

   

Kövessen minket a Facebookon is!