Helyi hírek 2021. október 12. 12:00

Nagy árdifferenciák a megyei lakáspiacon

Nagy árdifferenciák a megyei lakáspiacon
Utánanéztünk mire számíthatunk lakásvásárlás esetén Kiskunfélegyházán és a megye nagyobb városaiban.

A tavalyi év sok váratlan fordulatot tartogatott számunkra. A koronavírus-járvány első két hulláma nagy befolyással volt a gazdaságra és a mindennapi életünkre. Akkoriban ténylegesen visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok, hiszen aki tehette inkább kivárt, azok, viszont akik mindenképp a 2020-as év áprilisi-májusi hónapjaiban szerették volna eladni, illetve kiadni az ingatlanjaikat akár többet is engedhettek az árakból, mint ahogy szerették volna. Ez a helyzet a vevők körében pedig szélesebb alkupozíciót hozott létre. Később aztán kezdett visszaállni minden a megszokott kerékvágásba.

Éppen ezért arra keressük a választ, hogy mire számíthat az, aki napjainkban határozta el magát az ingatlanvásárlás mellett. Egy biztos Bács-Kiskun megye nagyobb városaiban nem adják olcsón az ingatlanokat, aki saját házat szeretne vásárolni, nincs a legkönnyebb helyzetben.

Nem mindegy hol szeretnénk ingatlant vásárolni

Ha mindenképp a megyeszékhely területén akarunk lakást vásárolni igencsak magas összegeket kell kifizetnünk, augusztusban például a téglalakásokért csaknem 500 ezer forintot, a panellakásokért 404 ezer forintot kértek el négyzetméterenként a vevőktől. Ezek az összegek egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén elérik a 30 millió forintot, panellakásoknál pedig a 25 millió forintot. A családi házakra a panellakásokhoz hasonló árfekvés jellemző, ennek köszönhetően egy 100 négyzetméteres alapterületű családi házat 40 millió forintnál olcsóbban nem igen találhatunk.

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderült, hogy a 
kiskunfélegyházi ingatlanok még minden bizonnyal drágábbak a többi város ingatlanjainál, hiszen városunkban házat 261 ezer Ft/m2-es áron, tégla-, illetve panellakást 270-345 ezer forintos átlagáron vásárolhatunk manapság. Ez az összeg egy lakásnál 60 m2-es alapterület esetén legalább 16-20 millió forintot jelent.

Baja
a folyamatos áremelkedés következtében a drága ingatlanok listájának harmadik helyen végzett. Itt azonban a kiskunfélegyházi árakhoz képest a panellakások drágábbnak bizonyultak. Baján ugyanis családi házat 259 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhatunk napjainkban, ami egy 120 négyzetméteres ház esetén majdnem 31 millió forintot jelent. A téglalakásokat 302, panellakásokat 283 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra a tulajdonosok.



Kiskunhalason, nyár végén is a lakásokat lehet drágábban megvásárolni, melyek árfekvése viszonylag azonos szinten mozog, így átlagosan 250-255 ezer forintos négyzetméter áron vehetnek ilyen típusú ingatlant a városba költözni vágyók. Ha itt házat szeretnénk vásárolni mostanság, átlagosan 209 ezer forintos négyzetméterárra számíthatunk.

Az öt város tekintetében minden bizonnyal Kalocsán a legolcsóbb a házak négyzetméterenkénti átlagára: körülbelül 183 ezer forint. Lakást viszont a kiskunhalasi áraknál valamivel drágábban, 250-340 ezer forintos átlagáron találhatunk.

Összességében kijelenthető, hogy nagyon nagy differenciák is felfedezhetőek a megyében, hiszen például egy kecskeméti családi ház árából Kalocsán akár kettő házat is tudnánk venni.
     

Kövessen minket a Facebookon is!