Helyi hírek 2021. október 7. 07:00

Az aradi vértanúkra emlékeztek a félegyháziak

Képgaléria
Az aradi vértanúkra emlékeztek a félegyháziak
Október 6-án, a Kiskun Múzeummal szemben lévő aradi vértanúk emlékoszlopánál helyezték el az emlékezés koszorúit a városvezetés, az iskolák és a civil szervezetek képviselői. Ünnepi beszédet mondott Makra Flóra, a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, történelemtanára.

Világosnál minden elveszett volna? Csak akkor, ha ugyanaz a nép kényszeríttetik fegyverletételre, amely egy évvel korábban a márciusi ifjak mögé sorakozott. Az, akit legyűrt az orosz-osztrák túlerő, a hazáért elszántan küzdő nemzetté érett magyarság volt. A levert szabadságharc nemcsak áldozatokkal járt, hanem hősöket, mártírokat is adott nekünk, olyan vezérlő csillagokat, akikre minden népnek szüksége van ahhoz, hogy egyenes gerinccel tudjon talpon maradni minden időben.

A mai nemzeti gyásznapon a 172 évvel ezelőtt Aradon kivégzett vértanú tábornokok és a pesti Újépületben agyonlőtt gróf Batthyány Lajos miniszterelnök előtt tisztelgünk. Az aradi 13 olyan el nem évülő eszméket, magatartásformákat képviselt, amelyek ma is tiszteletet parancsolnak. Ilyenek a becsület, a tisztesség, az erkölcsi tartás, a meg nem alkuvás, a kötelességtudat, az áldozatvállalás, a köz javáért való munkálkodás. Ezekből ad leckét évről évre október 6., ezért tudja megérinteni ez a gyásznap 172 év után is az utókor lelkének jobbik felét – mondta el beszédében Makra Flóra.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!