Helyi hírek 2021. október 8. 16:45

Az új üzem megépülése ellen tiltakoztak a Zöldmező-lakótelep lakói

Képgaléria
Az új üzem megépülése ellen tiltakoztak a Zöldmező-lakótelep lakói
Szabó József, a 6. számú választókörzet önkormányzati képviselője október 7-én a Zöldmező-lakótelep volt élelmiszerboltjának épületében tartott lakossági fórumot. Az összejövetelen a képviselőn kívül Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, Juhász László, a városüzemeltetési osztály vezetője, és Vakulya László, a mezőőrség vezetője voltak jelen.

A körzet lakói a tájékoztatásokból megtudhatták, hogy a Csanyi úti kerékpárút tervei már elkészültek, ezt az önkormányzat európai uniós pályázatból kívánja megvalósítani. Nyertes pályázat esetén a kerékpárút a Szentesi úttól a 451-es elkerülő útig fog megépülni. A kerékpárút két méter 20 centiméter szélességű lesz, ami biztonságossá teszi a lakótelepre közlekedő gyalogosok és kerékpárosok útját. A Zöldmező-lakótelepen az egyik fő bevezető út hiányzó 70 m-es szakaszát fogják leaszfaltozni a tervek szerint.

A polgármester hozzászólásában elmondta, hogy a vírus – mint a világon mindenhol – Félegyházán is hozott megoldandó feladatokat. Az önkormányzat igyekezett mindenkinek segíteni, tette ezt többek között adókedvezménnyel, bérleti díjak csökkentésével. Most már látható, hogy a félegyházi vállalkozások az országos átlagnál gyorsabban álltak talpra, és kormányzati támogatást is kapott a város. Mindezeknek köszönhető, hogy Félegyháza szerte jelenleg is folynak felújítási munkák. Szeptemberben, a Bankfaluban két utca kapott szilárd burkolatot és mindkettőben a csapadékvíz-elvezetés is megoldódik.

A városi beruházásokról szólva a polgármester említést tett arról, hogy az önkormányzat egy turisztikai pályázaton dolgozik, ami érinti a Fürdőszálló épületét, és egy 250 főt befogadó rendezvényház építése is tervben van. Ugyancsak Európai uniós támogatásból tervezik megépíteni a kerékpárutat a mezőgazdasági bolt és Városföld között. Nyertes pályázat esetén a Félegyháza és Kecskemét távolságot biztonságosan lehet majd bringával is megtenni.

A tájékoztatók után a megjelent lakók egy épülő új üzemmel kapcsolatos aggályaikat sorolták. Úgy vélik, hogy ha megépül a lenolajgyár, az kellemetlen szaggal árasztja el a lakótelepet. Emellett megnöveli a teherautó-forgalmat, amik között nehézjárművek is vannak, rongálják az utat, és veszélyessé teszik a közlekedést. Dr. Faragó Zsolt jegyző a felvetésekre elmondta, hogy tudomása szerint nincs még építési engedélyezési eljárás folyamatban, ezért nem tudni, milyen jellegű üzem épülne. Tájékoztatást adott a lakóknak, arról, hogy egy esetleges engedélyezési eljárás kapcsán, milyen jogaik lehetnek, és hogyan tudják ezeket érvényesíteni.

A lakók ezen kívül több, az utakkal, a közlekedéssel és közvetlen környezetükkel kapcsolatban tettek észrevételeket. Szabó József képviselő és a hivatal dolgozói ígéretet tettek arra, hogy ezeket a lehetőségekhez mérten minél előbb kezelni fogják.
    
Fotó: Fantoly Márton
     

Kövessen minket a Facebookon is!