Helyi hírek 2021. október 9. 10:00

Pályaorientációs napon a Batthyány iskola

Képgaléria
Pályaorientációs napon a Batthyány iskola
Életkoruknak megfelelő tapasztalatokat szerezhettek a gyerekek a különböző szakmákról, foglalkozásokról a szeptember végi pályaorientációs napon. Az idei tanévben a Batthyány Lajos Általános Iskola 1-2. osztályos tanulói a Mezgé tangazdaságába tettek látogatást. Nógrádi György tangazdaság-vezető köszöntője után egy kis túravezetés következett. A kicsik betekintést nyertek az állattartás és a növénytermesztés sokrétűségébe, állatokat simogattak, játszottak a bála- és kukoricalabirintusban.

A harmadik és negyedik évfolyam pedagógusai és a hozzánk járó gyermekek szülei igen színes programot állítottak össze a helyi intézményekkel, vállalkozásokkal együttműködve.

A 4.a osztály a P&P Pékáru Kft. kiskunfélegyházi telephelyére látogatott el, ahol a pék szakma szépségeibe kaphattak betekintést Horváth Krisztián szakoktató, Ficsór Zoltán pékmester és Szalay-Korenyi Andrea élelmiszer-technológus segítségével. A KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium autószerelő tanműhelyében vendégeskedtek, ahol Berecz Zsolt autószerelő szakoktató mutatta be a szakmát.

A Kossuthba ment a 4.z osztály is, akiket Kátai Urbán Attila igazgatóhelyettes úr vezetett körbe. Rövid betekintést szerezhettek a fodrász, asztalos, kereskedő és webáruházi technikus, autószerelő, cukrász, kisgyermekgondozó-nevelő, szociális ápoló és gondozó szakmákban. Látókörüket, tapasztalataikat a László Gumiszerviz Kft. Izsáki úti telephelyén Buri Antal egészítette ki felnicsere és keréktisztítás terén, amelyet maguk a gyerekek is elvégezhettek.

A 3.z osztályt Tóth László, a MÁV
kiskunfélegyházi állomásfőnöke és a felsővezeték-szerelők vezetője fogadta. Az állomásfőnök társaságában izgalmas órát tölthettek el az irányítóközpontban a gyerekek. Láthatták az ott dolgozó emberek nélkülözhetetlenségét a személy- és teherforgalom irányításában. Később egy felsővezeték-szakasz áramtalanítását mutatta be Makány Mátyás. Már-már a vidámpark hangulatát hozta számukra a szerelővagon darus szerelőkosarában való felemelkedés, a magasság, a síkban való elmozdulás és a kilátás.

A 3.a osztályt dr. Kőfalviné Ónodi Márta és Homoki-Szabó Andrea nagy szeretettel fogadta a levéltárban. Interaktív foglalkozáson vettek részt, majd megismerhették az ott dolgozók munkájának lényegét. A program zárásaként kézműves foglalkozáson kipróbálhattak sok mindent a régi idők tárgyaiból, mint a lúd- és töltőtollal való írást. Viaszpecséttel hitelesített emléklapjaikat magukkal is hozhatták.

Köszönjük a kedves fogadtatást, a
finom, meleg péksüteményeket, a pénztárgépek kipróbálásának lehetőségét, a minden kérdésre kiterjedő válaszokat, a levéltár-labirintus polcai közti izgalmas játékot!

Ez idő alatt a felső tagozatos tanulók vonattal Budapestre látogattak, ahol a Hungexpo területén megtekintették az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást. Különleges vadfajok, Magyarország legnagyobb kiállítási akváriuma, vadászkutyás bemutatók és még sok-sok minden megtalálható volt e területen. Interaktív kiállítások, előadások és diorámák segítették megismertetni Földünk egyedülálló élővilágát. Hazánk vadászatával és vadgazdálkodásával egy ezeréves séta keretében ismerkedhettünk meg, de külön csarnokban mutatkoztak be a világ minden tájáról érkező nemzetek is. A világkiállítás fontos részei a különféle lovas, solymász, íjász és kutyás bemutatók.

Lehetőség volt továbbá több virtuális játék kipróbálására is, ami alkalmat adott arra, hogy játszva ismerjük meg a természet szépségeit: sólyomként barangolhattuk be hazánk vidékeit.


Visszajelzéseik alapján a gyerekeknek nagyon tetszettek a foglalkozások és a kiállítás is. Vendéglátóink hihetetlen szeretettel, jókedvvel, humorral fogadták és vezették végig minden helyszínen a Batthyány-s diákokat. Még egyszer köszönet érte!

Bense Zoltán

Fotó: batthyanysuli.hu
    

Kövessen minket a Facebookon is!