Helyi hírek 2021. október 10. 10:00

Egészség lelkileg és testileg

Képgaléria
Egészség lelkileg és testileg
A lelki és testi egészségmegőrzésről tartott informatív előadást Modok Ágnes tanácsadó szakpszichológus, a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda mentálhigiénés csoportvezetője október 7-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház termében.

A szakember az előadása elején kiemelte, hogy a pszichológiai immunrendszer szerepe és annak egészségének megőrzése ugyanolyan fontos szerepet tölt be életünkben, mint a testünk épségének megóvása. A stressz szó gyakran negatív értelmű a társadalmunkban, azonban ez nem mindig állja meg a helyét. A stressz lehet jótékony is, ami stimulálja, ösztönözi szervezetünket a megoldás megtalálására. Sellye János magyar tudós szerint a stressz az élet sója. Az ő értelmezésében nem harcolni, és küzdenünk kell ellene, hanem megengedni magunknak, hogy megéljük az érzést, majd mindenki a saját eszközével megtapasztalja a belső békét, megnyugvást. Erre kiváló eszköz lehet a kirándulás, a társas kapcsolatok ápolása, vagy bármi, amit kellemes hangulatban végzünk. Mindenkinek magának kell kitapasztalni, mi a számára leginkább felszabadító tevékenység.

Ágnes az előadása alatt arra is rávilágított, hogy a bizonyos stresszfajták akár még egészségügyi kockázattal is járhatnak. Szervezettől, fogékonyságtól függően megjelenhetnek a keringési problémákkal, rákos megbetegedéssel összefüggő betegségek, amelyeket nehezebb orvosolni, amikor már tüneteket tapasztalunk, mint megelőzni. Ezért ha a gond, a kellemetlenséget okozó tényező túlzott mértékben befolyásolja a mindennapi életünket, ne féljünk segítséget kérni egy szakembertől!

V. B.
    

Kövessen minket a Facebookon is!