Helyi hírek 2021. október 11. 12:00

Zenés-ismeretterjesztő előadásnak adott helyet az Újtemplom

Képgaléria
Zenés-ismeretterjesztő előadásnak adott helyet az Újtemplom
Október 10-én este Rákóczi Ferenc hamvai Kiskunfélegyházán címmel zenés-ismeretterjesztő előadást hallhattak az érdeklődők a Szent István templomban.

A dr. Tóth Ákos ötlete alapján szervezett előadás anyagát dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta 10 évvel ezelőtt készült tudományos munkája adta, amelyet zenés kísérettel, korabeli újságcikkekből szemezgetve tettek egyedivé. II. Rákóczi Ferenc hamvai 115 évvel ezelőtt érkeztek Magyarországra, az urnát szállító vonat megállt városunkban és a megyei küldöttség is Kiskunfélegyházán rótta le kegyeletét a fejedelem előtt és ünnepség keretében köszöntötték a hazaérkezést.

Az előadás során rendkívüli alapossággal ismerte meg a résztvevő a történelmi előzményeket, a kiskunfélegyházi ünnepség előkészületeit, helyszíneit, eszközeit, kellékeit. A szerző mellett közreműködött férje, dr. Kőfalvi Tamás is, aki a helyi sajtó termékeiből válogatva mutatta be az esemény jelentőségét. Az este folyamán a részletes leírások, ismertetők alapján olyan pontos képet kaphattunk az ünnepségről, mintha magunk is részesei lettünk volna. A zenei betétek még inkább fokozták az érzést, a tárogató fájdalmas hangja, az orgona fenségessége és Fazekas Tamás kántor énekhangja különlegessé, egyedivé és rendkívüli élménnyé emelte az előadást. Tárogatón közreműködött dr. Francia László és dr. Tóth Ákos.

A rendezvény jótékony célt is szolgált: a közösségi ház bútorzatára fordítják az összegyűlt pénzt.

Dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta tudományos munkája a következő linken olvasható:
mnl.gov.hu/mnl/bkml/multbanezo_3_3_0
    

Kövessen minket a Facebookon is!