Helyi hírek 2021. október 13. 11:00

A selymesi közösségi házban találkoztak a 10. számú választókörzet lakói

Képgaléria
A selymesi közösségi házban találkoztak a 10. számú választókörzet lakói
Családias hangulatú lakossági fórumot tartott Ván Jenő, a 10-es választókörzet önkormányzati képviselője, a selymesi közösségi házban. Az eseményen részt vett Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző és Juhász László városüzemeltetési osztályvezető.

Ván Jenő örömmel jelentette be, hogy Selymes és térsége lakólétszáma az elmúlt időszakban növekedett, ami több feladattal is jár természetesen. Ezt követően összegezte az eddigi fejlesztéseket a körzetben és vázolta azokat, amelyek még a jövőben fognak megvalósulni. Emlékeztetett arra, hogy mára teljes egészében kiépült a Csólyosi út. A beruházás keretében minden évben egy kilométeres szakasz épült meg, miután pedig egészen a 451-es főútig elkészült a munka, a város sikeresen pályázott a belterületi szakasz felújításának költségeire. Így vált lehetővé az a 170 millió forintos fejlesztés, aminek egy főúti paraméterekkel rendelkező út lett az eredménye. Ezzel a térség lakóinak 80 éves igényét sikerült valóra váltani, megteremtve számukra a biztonságos közlekedés feltételeit. A megvalósult fejlesztések sorában a képviselő megemlítette a megrongált buszmegállók átfestését és teljes felújítását is.

Ván Jenő hangsúlyozta, hogy az utak állapota és az azokat szegélyező növényzet karbantartása, a fák gallyazása kiemelt fontosságú a külterületen. Ehhez szükségük lesz egy olyan fanyeső munkagépre, amivel hatékonyabban, gyorsabban végzik el ezeket a munkákat.

Tervezik 30 km/óra sebességkorlátozású övezetet jelző táblák kihelyezését is, amitől a dűlőutakon közlekedő járművek sebességének csökkenését remélik. Erre nagyon rövid határidőn belül tett ígéretet. A továbbiakban kerékpártámasztók telepítése és egy játszótér megvalósításának lehetősége is felmerült a fórumon. A körzet képviselője kitért arra, hogy a korábban kihelyezett térfigyelő kamerák jó szolgálatot tettek már eddig is, hiszen segítségükkel bűncselekmény elkövetőjét sikerült leleplezni.

Csányi József polgármester a városban és a körzetben megvalósult fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a készülnek a projektek további útfelújításokra, városrész felújításokra a jövőben is, sőt a Zöld város projekt folytatása következik, amely során a Körpatikától a vasútállomásig megújul a Kossuth utca, a burkolatok megújítását megvalósítják ezen a szakaszon is. Ismertette az eddig kihasznált uniós forrásokat, és a következő pályázati ciklus terveit is. Óvodák, bölcsődék teljes körű felújításai valósulnak meg és ismertette a turisztikai pályázat részleteit is. Tervezik egy rendszámfelismerő rendszer bevezetését Félegyházán, ami lehetővé teszi az ide érkező járművek rögzítését rendszám alapján, ez bűnmegelőzés szempontjából jelentős lépés lesz. Ez a rendszer Budapesten és Kecskeméten is hatékonyan működik már.

A lakossági fórumon megjelentek jelezték a területen a mobilkapcsolat gyengeségét, a lefedettség hiányát, kérték a probléma megoldását. Nyomvályúk nehezítik a közlekedést az utakon, sokszor a járművek sérülését okozva. Fanyesést kértek, mert vannak olyan részek, ahol a vezetékekre lógnak az ágak. Felmerült a körzetben néhány romos vagy elhagyatott tanya tulajdonosának kérdése és jelezték a lakók, hogy sokszor gazdátlan kutyák kóborolnak a területen. A felmerült kéréseket a helyszínen megvitatták és mihamarabbi megoldásukról biztosították a lakókat.


Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!