Helyi hírek 2021. október 14. 14:00

Nem lankad a magyarok utazási kedve

Nem lankad a magyarok utazási kedve
A világjárvány gazdasági és társadalmi következményei térdre kényszerítették az idegenforgalmi szektort: beszűkültek az utazási lehetőségek, néhol lehetetlenné téve az országok közötti szabad mozgást. Sok állam lezárta határait, megtiltotta a külföldről történő beutazást, korlátozta az üzleti találkozókat is. A vírus gazdasági következményeit megbecsülni sem lehet, de azt kijelenthetjük, hogy az idegenforgalom a legnagyobb vesztesek egyike. Szetlikné Farkas Szilviától, a Kiskun Nova Utazási Iroda vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy amint lehetőség nyílt rá, a magyarok újra belevetették magukat az idegen tájak felfedezésébe.   

– Az elmúlt nyáron tovább nőtt az utazási kedv, bár az előző évekhez képest viszonylag későn indult be a turizmus fellendülése. Májustól kerestek meg bennünket többen. Az úticéloknál kimagaslóan tarolt Törökország. Ár-érték arányban Horvátország, Görögország kínálta a legjobb ajánlatokat. A hazai helyszíneket tekintve a körutazások, a néhány napos kirándulások vonzották a magyarokat leginkább, amihez gyakran idegenvezetést is kértek. A környező, könnyen és gyorsan megközelíthető helyek között a kedvencek Ausztria, Szlovénia, Szlovákia voltak, akik pedig messzebbre vágytak, azok körében Olaszország kiemelten népszerű volt – mondta el az irodavezető.

Hogyan fogadták az utasok a változó korlátozásokat?

– Rugalmasan. Nem okozott különösebb gondot a megnövekedett adminisztráció sem. Az irodánknál foglalt utasoknak szükség esetén segítettünk a kötelező papírok, kérelmek kitöltésében. Ezek a dokumentumok egy visszakövetési rendszer alapját adták, aminek használatával a külföldi hatóságok könnyűszerrel tudták kizárni a veszélyt jelentő faktorokat. Például, ha egy turistának a nyaralása során pozitív lett a Covid-tesztje, egyszerűbb volt a kontaktok felkutatása, könnyebbé vált a szükséges egészségügyi ellátás biztosítása. Irodánk kiemelt figyelemmel kísérte az előírások változásait, és azokat haladéktalanul jeleztük partnereinknek.

Csökkent-e az utazási kedv a nyári szezon után?

– Augusztus végén, szeptember elején észleltünk egy megtorpanást a megrendeléseink számában, de így, az őszi szünet közeledtével talán egy kis fellendülést tapasztalunk. Törökország és Egyiptom a két legvonzóbb célpont, mivel ott még ilyenkor is kellemes a klíma, lehet a tengerben fürdeni. A belföldi, pár napos kirándulások is népszerűek. Azt követően várjuk a karácsonyt, a síszezon beindulását. Pozitívan tekintünk az előttünk álló hónapokra, mivel Ausztria hivatalosan bejelentette, hogy nem kívánja lezárni határait, vagy korlátozni az országba való belépést. Ez különösen jó hír azért, mert a télisportok magyar szerelmeseinek ez az egyik legkedveltebb célpontja Franciaország mellett. Sokan várnak arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államok kinyissa kapuit, hiszen oda még a schengeni övezetből sem lehet korlátozás nélkül beutazni. Fontos kiemelnem, hogy az oltottak számos előnyben részesülnek, azonban az oltatlanoknak sem kell lemondani az élményről, csupán egy negatív tesztet kell felmutatniuk beutazáskor.

V. B.  

    

Kövessen minket a Facebookon is!