Helyi hírek 2021. október 24. 12:00

Titkok a levéltárból – A Műszaki Áruházról

Titkok a levéltárból – A Műszaki Áruházról
A Feuer kereskedőcsalád 19. század végén a város központjában három utcára – a Zrínyi, a Kossuth és a Wesselényi utcákra – nyíló üzletházat építtetett. Az idők során az épületben működött vendéglő, étterem, kölcsönkönyvtár, szálloda, bank, majd az államosítás után egy ideig különböző üzletek kaptak itt otthont.

Borítókép: Buknicz István gyűjteménye



1972-ben a Bács-Kiskun Megyei Iparcikk Kereskedelmi Vállalat (BIK) nyitott az épületben új, vas-műszaki áruházat. A maga idejében ez volt a megye legkorszerűbbnek számító és legbővebb áruválasztékával rendelkező üzlete, amely több mint 700 m2 alap- és 300 m2 raktárterülettel rendelkezett.


Fotó: Buknicz István gyűjteménye

Ebben az új nagyáruházban kapott helyet a korábban a Petőfi-téren működő vasbolt, a Kossuth utcai villamossági bolt és a Szabadság-téri kerékpár-műszaki szaküzlet. Ennek megfelelően az új BIK-áruházban is három részleget alakítottak ki. A járműosztályon kerék- és motorkerékpárokat és ezek alkatrészeit, valamint gépkocsi-felszereléseket, illetve gumiabroncsokat, továbbá varrógépeket árusítottak.


Fotó: Buknicz István gyűjteménye

Az elektromos háztartási géposztályon az érdeklődők rádió-, televízió- és magnókészülékekből, lakásvilágítási és villamosszerelési cikkekből, valamint hanglemezekből választhattak. A kulturált vásárlásról és kikapcsolódásról az itt üzemelő presszó gondoskodott. A vas- és edényosztályon újdonságnak számított az „ezer apró cikk”-részleg, de itt találták meg a vásárlók a háztartási felszerelési árukat, edényeket, tűzhelyeket, kályhákat is.


Az egykori áruház földszintjén ma élelmiszerüzlet működik
Fotó: Fantoly Márton


A kereskedelmi létesítményt a Kiskunfélegyházi Építőipari Szövetkezet dolgozói 7 millió forintos költséggel alakították ki és rendezték be. A kezdeti 6 milliós árukészlet iránt óriási kereslet mutatkozott, a 30 fővel működő üzlet már a nyitás első napján mintegy fél millió forintos forgalmat bonyolított. A bolt vezetősége a vevők érdeklődését a továbbiakban is próbálta fenntartani, például az évente kétszer megrendezett tárgynyeremény-sorsolással. Ezen azok a vásárlói könyvvel rendelkező törzsvásárlók vehettek részt, akik egy félév alatt három esetben, összesen legalább 800 forint értékben vásároltak, és az ezt igazoló számozott sorsjegyeket leadták az üzletben. A nyereménysorsoláson az értékes főnyeremény – legtöbbször televízió vagy hűtőgép – mellett kisebb tárgyak is gazdára találtak, összesen általában 25 ezer forintos összegben.


Fotó: Fantoly Márton

Míg az épület földszintjén a Vas-Műszaki Áruház működött, az emeleten a korábban a Fürdőszálló helyiségeit használó BIK központi irodái kaptak helyet. Bár a BIK 1984 elején megváltoztatta elnevezését Szigma Kereskedelmi Vállalatra, ez a Vas-Műszaki Áruház működését nem befolyásolta, egészen a rendszerváltozásig így funkcionált. Később az üzlethelyiségben – többszöri átalakítás után – élelmiszerüzlet nyílt.

Ónodi Márta
   

Kövessen minket a Facebookon is!