Helyi hírek 2021. október 17. 08:00

Saját példájával tanít a környezettudatos fiatal

Saját példájával tanít a környezettudatos fiatal
A DUE Médiahálózat meghirdette a közelmúltban első klímavédelmi vetélkedőjét, a Nagy Diák Klímatesztet, amelyre első körben mintegy 30 ezren neveztek. Egy online teszt után a legjobb ezer diák jutott tovább, majd a középdöntő és a döntő következett, amit a budapesti Akvárium Klubban rendeztek meg, szeptember 30-án. A kiskunfélegyházi mezgés Kele László rendíthetetlenül menetelt előre, mígnem az előkelő harmadik helyezést szerezte meg a versenyen.

Kele László lapunknak elárulta, hogy mindig érzékeny volt a környezet- és természetvédelmi témákra. Hatéves lehetett, amikor a család egyértelműen felismerte, hogy Sir David Attenborough filmjei azok, amelyek Lacikát igazán lekötik. Szerencsére ebben szülei a kezdetektől támogatták, mi több, ők is osztoztak szenvedélyében. A téma általános iskolás korára kicsit csendesedett, majd középiskolai évei adták meg az igazi elköteleződést.



A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában úgy érezte, hogy jó helyen van a témát illetően. Megerősítették ebben például a szemétszedéssel indított tanévek. Élelmiszeripari technikusként végzett az iskolában, ahol most a lovász szakmát sajátítja el. Úgy véli, hogy kortársait nem nehéz a környezettudatosság irányába terelni: a legtöbben már tisztában vannak a környezetszennyezési katasztrófa elkerülésében betöltött egyéni felelősségükkel.



László elmesélte, hogy nagyszüleivel kicsit nehéz dolga volt. Három éven át szedte ki a gyújtós közül a műanyag palackokat mire a nagymama és nagypapa a tűzre szánt fa helyett a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezte azokat. Tisztában van azzal is, hogy kortársai kötekedőnek gondolhatták, amikor rájuk szólt, hogy ne dobják el a cigarettacsikkeket, de ma már ezek a fiatalok is figyelnek arra, hogy ne szemeteljenek.

A fiatal fiú úgy véli, hogy mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor felismeri, hogy tennie kell valamit. A csöpögő csapokkal kezdődik, majd jön villanyégők cseréje környezettudatosabb, energiakímélőbb változatra, ez után következnek a magasabb szintek, amikor már nem csak az élelmiszerek csomagolására, hanem az alapanyagokra is figyelnek. Fontos lesz, hogy minél gazdaságosabban és minél kisebb ökolábnyommal készüljenek azok.



Ő maga évek óta növényi étrenden él. Nem kívánja megváltoztatni az embereket, nem akar senkit rávenni, hogy tegyék azt, amit ő. Egyszerűen csak segítséget nyújt, ha kérik. Elindított egy Facebook-oldalt, Te is tégy névvel, ahol szakmájához hűen az ételek vannak a középpontban. Gazdaságosan elkészített, teljes értékű ételeket készít, aminek a receptjét megosztja az érdeklődőkkel. A visszajelzések pozitívak, a nem vegetáriánusok köréből is. Véleménye szerint a titok a közlés módja, ahogyan szólunk az emberekhez. A maga módján szól és segít, és reméli, hogy célt ér. Nem oktatni akar, pusztán megmutatja, hogy ő mit és hogyan tesz azért, hogy legyen holnapunk.

Z. A.
    

Kövessen minket a Facebookon is!