Helyi hírek 2014. október 25. 11:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Tudatos felkészülés az őszi-téli közlekedésre

Tudatos felkészülés az őszi-téli közlekedésre
A megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott balesetveszéllyel kell számolni a közlekedőknek. Az őszi időszakban rövidülnek a nappalok, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is nehezíti a közlekedést.





Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre.

Az őszi és a téli hónapokban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai főként a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Ebben az időszakban általában a menetidő is nő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe hozzák magukat, családtagjaikat, valamint más közlekedők testi épségét és életét. A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, valamint mások értékeire, mint ahogy azt másoktól elvárják.
 

Az őszi-téli átállás során fontos:

- a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése

- a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő használata

- nagyobb követési távolságot tartva, lassabban vezetni

- utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett és a célállomás szerinti országban vezettek-e be az időjárási körülmények miatt valamilyen korlátozást, például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatát

- a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni vezetéstechnikai pályákon

- a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván

- huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruha darabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is

- érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról, hiszen adott esetben biztonságosabb, ha nem személygépkocsival indulunk útnak.

Kérjük, vegyék figyelembe ajánlásainkat! Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!
 

Kövessen minket a Facebookon is!