Helyi hírek 2021. október 19. 17:00

Csatlakozott a Magyar Közút a TeSzedd! akcióhoz

Csatlakozott a Magyar Közút a TeSzedd! akcióhoz
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos környezetvédelmi akciójához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! felhíváshoz. A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén október 18-án, hétfőn.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat. Ezen tevékenység ugyanakkor folyamatos szélmalomharcot jelent a szemetelőkkel szemben. Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben kihelyezett, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. Nagyon sok, főleg erdős területen találnak a szakemberek sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is. Sajnálatos tény az is, hogy minden egyes megtisztított területen rövid időn belül újra képződik a szemét. 

A társaság 94 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjtenek össze az országos közutak mellől, mely évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára. Ráadásul a szemétgyűjtési munka rendkívül nagy humán erőforrást is igényel, vagyis a hulladékok összegyűjtése és elszállítása nemcsak jelentős anyagi kiadást jelent a társaság számára, hanem más tevékenységi területekről is hasznos forrásokat von el, amit az utak minőségének és biztonságának fokozására is használhatnának. Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, jóval kevesebb forrást tudnak fordítani a tényleges feladatukra, vagyis az utak üzemeltetésére és fenntartására.

Ezért csatlakozott idén is a TeSzedd! akcióhoz a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogy több százezer önkéntessel együtt felhívja a figyelmet erre a helyzetre, a közlekedőket szemléletformálásra ösztönözze, illetve országosan egy időben koncentráljon erre a feladatára, hogy megmutathassa, milyenek lehetnének az út menti területek, ha azokat nem szemetelnék össze illegálisan.
    

Kövessen minket a Facebookon is!