Helyi hírek 2021. október 25. 10:00

Kitüntették az ökogomba meghonosítóját

Kitüntették az ökogomba meghonosítóját
Elismerő oklevelet kapott az idei OMÉK megnyitóján a fülöpjakabi Gyöngyösi és Társai Kft. a Mezőgazdasági Nagydíj Kertészet kategóriában, a gyógygombák ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának kidolgozásáért, valamint a vásárlók felé nyitott termelési gazdasági kultúra működtetéséért. Az alapító tulajdonossal, Gyöngyösi Sándorral gombászatáról, terveiről váltottunk szót.






– Ennek a vállalkozásnak ketten vagyunk tulajdonosai, én és a feleségem, közösen érdemeltük ki a kitüntető díjat – mondta Gyöngyösi Sándor. A díjjal 12 év munkáját ismerték el, amelynek lényege a gyógygombák meghonosítása, az ökológiai és gyógygombák megismertetése, termesztésük ökológiai megteremtése.



Mit takar az a kifejezés, hogy ökogomba?

– Biomódszerekkel termesztjük ezeket a gombákat. Ez azt jelenti, hogy vegyszermentesen. Az alapanyagok is vegyszermentesek. Így a búzaszalmából és a kukoricatermésből is kizárólag olyanokat használunk, amelyeket nem kezeltek vegyszerrel.



Milyen a piaci fogadtatás?

– Felfutó ágban van. Köszönhető ez a távol-keleti kutatásoknak is. Kezd egy gombakultúra kialakulni. Tudatosul, hogy a gombát be kell építenünk az étkezési rendszerünkbe, mert azoknak gyógyhatása van. Nagy a piac, az európai is, de mi egyelőre a hazaira koncentrálunk, természetesen nyitottak vagyunk a továbblépésre is. Három húzó gombánk van. Az első volt a ganoderma, második a shiitake, harmadikként állt a sorba a süngomba.



További tervek?

– Pályázati úton újabb komoly fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani az alapanyaggyártó-részlegen és a laboratóriumban is. Automatizálni kívánjuk az alapanyaggyártó rendszert, és bővíteni a feldolgozórészlegünket. Új termékeket is fejlesztünk. Többek között csokoládékülönlegességeket fogunk előállítani.
           

Kövessen minket a Facebookon is!