Helyi hírek 2021. október 24. 08:00

Zöldhulladék kontra komposzt

Zöldhulladék kontra komposzt
Mi a hulladék? A törvény értelmében röviden megfogalmazva: mindazok az anyagok, amelyektől meg akarunk szabadulni: felesleges, tovább már nem hasznosítható és tárolni nem kívánt dolgok.

Borítókép: Megbecsült és értelmesen felhasznált anyagok a természetből, a természetnek visszaadva – Komposztálás

A klímaváltozás mellett talán a mértéktelenül nagy hulladéktermelés adja fel a legnagyobb leckét napjainkban. Mind a kettő arra int, hogy felelőtlenül élünk a ránk bízott javakkal, hogy nem alkalmazkodunk olyan mértékben a környezetünkhöz, egymáshoz, amilyen mértékben az etikus lenne. A kertekben keletkező úgynevezett biomassza (ág, lomb, gally, növényi maradvány stb.) a természet rendjében az adott terület életerejének növelésére szolgál. A jómód szülte divat eredményezte, hogy ezt a rendet szűkebb környezetünkben nem találjuk szépnek, nem akarunk alkalmazkodni hozzá.

Kényszerből a háztartási hulladékot kezelő-szállító cégek a kertekből kikerülő, a tulajdonosnak teherré váló zöld anyagokat is elszállítja. Ugyanakkor igyekeznek ennek gátat szabni azzal, hogy csak az általuk megszabott mennyiséget kezelik, azaz limitált mennyiséghez adnak lebomló zsákot, és aztán csak azt viszik el. Számítani kell rá, hogy szabálytalanul csomagolt zöldhulladékot nem szállítják el.

De egyáltalán miért ölünk sok időt, erőt, energiát olyan anyag csomagolgatásával, amelynek helyben történő felhasználása a kertjeink talán legnagyobb érdeke lenne? Sok munkával sok rosszat teszünk, pedig kevesebbel nagy jót tehetnénk. Itt is visszaköszön a közmondás igazsága: többet ésszel, mint erővel. Persze ésszel csak az él, aki kész tanulni, kész elfogadni a kihívást, kész változni és kész alkalmazkodni.

A zöldhulladék alternatívája, kiküszöbölésének értelmes megoldása a gondolkodva kertészkedés, aminek egyik legnagyobb (de nem egyetlen) eleme a komposztálás. A Félegyházán is szolgáltató hulladékkezelő, a FBH-NP Nonprofit Kft. szórólapján nemes egyszerűséggel egy rövid – de nagyon igaz – szlogennel kampányol emellett: Komposztálni jó!

Ehhez szeretnénk az elkövetkező időszakban segítséget nyújtani, egyben bátorítani és egy egységes városi zöldfelület-gazdálkodásba invitálni Önöket. A következő lapszámokban az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:
Miért jó komposztálni? Hogyan komposztáljunk? Lehet-e a komposztáló kertünk ötletes eleme, azaz kerti dizájn?
         

Kövessen minket a Facebookon is!