Ván Jenő 2021. október 22. 07:00

Harmadik lakossági fórumát tartotta körzetében Ván Jenő

Képgaléria
Harmadik lakossági fórumát tartotta körzetében Ván Jenő
Ván Jenő, a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője harmadik lakossági fórumát tartotta október 21-én, csütörtökön, a volt haleszi iskola épületében. Az eseményen megjelent Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző és Sipos Róbert főtanácsos.

Ván Jenő a fórumot megnyitó beszédében kiemelte, hogy a közvilágítás fejlesztése a körzetben sürgősen megoldandó probléma, hiszen Halesz belseje teljesen sötét. Amint lehetőség adódik a megoldásra, azonnal cselekedni fognak, nagyjából 50 új lámpatest kihelyezését tervezik – mondta. Beszélt az utak állapotáról, biztosított mindenkit arról, hogy lehetőségeikhez mérten megtesznek mindent a sár- és pormentesítés ügyében. Örömmel jelentette be, hogy Haleszban is nő a lakosság száma, egyre több család dönt úgy, hogy a városi nyüzsgést nyugodtabb környezetre cseréli. A házszámtáblák, dűlőt jelző táblák cseréje folyamatos, az intézkedést központi szabályozás szerint hajtották végre. Kitért a szelektív hulladékszállítást akadályozó okokra, ezek a problémák mostanra normalizálódtak. Terveik között szerepel egy munkagép beszerzése, amellyel a belógó ágak, bokrok nyesését, igazítását könnyebben elvégezhetik ott, ahol a kézi erő már nem elégséges. Végezetül beszámolt a megvalósult haleszi játszótérről, ami az ott lakó kisgyermekes családok közösségi helyszínévé vált, generációknak nyitott teret a találkozásra. – Ahol játszótér van, ott épül a jövő – fogalmazta meg a képviselő.

Csányi József polgármester mindenkit emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszak mennyi nehézséget gördített elénk, amely idő alatt a városvezetés 670 dolgozónak biztosította folyamatosan a munkáját, bérük megfizetését. Ebben a nehéz járványügyi helyzetben is dolgoztak a tervezők, asztalaikon az elkövetkező időszak megvalósítható fejlesztéseivel, beruházásaival.

– Mára azt látjuk, hogy stabil gazdasági helyzetben van az önkormányzat, amiből egy pozitív jövőképet tudunk festeni – mondta.


Hozzátette: két beruházás nem valósult még meg az előző pályázati ciklusból: a Vasas-pálya rekonstrukciója és a Móravárosi kétcsoportos bölcsődének a megépítése. Utóbbi ügyében kijelentette: elvárásaik szerint 2022 szeptemberében ez a bölcsőde gyerekekkel fog megtelni.

A következő pályázati ciklus tervei között óvodák és iskolák teljeskörű felújítása, energetikai korszerűsítése is szerepel. Ismertette a jövőbeli turisztikai pályázat elemeit is, ami Városföldig megépülő kerékpárútból, a Fürdőszálló teljes felújításából, egy rendezvényközpontból és hozzá tartozó szállodából és strandfelújításból áll. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy ahogyan ígérték, 2024-ig minden belterületi út aszfaltburkolatot kap.

Végezetül bemutatta a Mártírok útján található 7 társasház előtti járdafelújítást, az Oskola és Pázmány utca változásait, köztük a megvalósuló parkolókkal, amelyek megkönnyítik többek között a piac látogatását is. A jelenlévők tájékoztatást kaptak még a Csongrádi utcán, a Deák Ferenc utcán és Korona utcában tervezett változásokról is.

A körzet lakóinak kérései között szerepelt a laktanyánál a közvilágítás javítása, mellette kerékpárút megvalósítása. A gyorshajtás folyamatosan tapasztalható a körzetben, ahol sajnálatos halálos közlekedési baleset is történt a közelmúltban. A lakók kérték korlátozó táblák kihelyezését. Szintén közlekedési táblákat kértek azokon az útszakaszokon, ahol semmilyen esetben nem közlekedhetnének lassú járművek, traktorok, azok mégis jelen vannak a forgalomban. A fák, bokrok nyesését, karbantartását igényelték azokon a helyeken, ahol akadályozza az útszakasz beláthatóságát.

Mindezek mellett elhangzott, hogy lakossági magánkezdeményezéssel a Darányi kereszttől továbbvezetnék az ivóvizet, erre jelenleg 9 jelentkező van, de várják a további csatlakozókat.


A képviselő és meghívott vendégei a kéréseket meghallgatták, megvitatták és a megjelenteket biztosították azok megoldásáról.

Z. A.

Fotó: V. B. 
    

Kövessen minket a Facebookon is!