Kultúra 2021. október 22. 16:00

Egy nemes adomány kapott állandó kiállítóteret a könyvtárban

Képgaléria
Egy nemes adomány kapott állandó kiállítóteret a könyvtárban
Dr. Dósai László István (1930 – 2019) félegyházi születésű ügyvéd magángyűjteményének egy részét végakaratában a Petőfi Sándor Városi Könyvtárnak adományozta. A bibliotéka állandó kiállításon helyezte el a képeket október 21-én.

A megnyitón köszöntőt mondott Kállainé Vereb Mária nyugalmazott igazgató, aki arról is szólt, hogy a megkapott képeket keretezték, felújították. A kiállítást Rosta Ferenc alpolgármester mutatta be. Hegedűn közreműködött Szeriné Bíró Ágnes és Weinper Zsuzsanna, a Balázs Árpád Művészeti Iskola pedagógusa és tanítványa.

Rosta Ferenc megnyitójában elmondta: – Egy kedves félegyházi polgár, dr. Dósai László István ügyvéd úr nagylelkűsége folytán állunk itt most, hogy eleget tegyünk végakaratának, miszerint a Petőfi Sándor Városi Könyvtárnak adományozott egy jelentősebb képzőművészeti anyagot, amennyiben az intézmény vállalja, hogy egy állandó kiállítás keretében a nagyközönség elé tárja a műveket. Úgy gondolom, hogy adományozónk nem kis fejtörést okozott ezzel a kedves gesztussal az akkori, illetve a mostani intézményvezetőnek, mivel ez az épület nem múzeum, hanem városi könyvtár, amely rendez ugyan időszaki tárlatokat, de állandó képtárlatot nem feladata fenntartani. Végül is hosszas gondolkodás eredményeként ebben a kamarateremben oldották meg a művek elhelyezését.

Azonban a szervezők egy kicsit tovább vitték a gyűjtemény kialakítását, mert a teremben a könyvtár több olyan értékes alkotására is rábukkanhatunk, amelyek, ha nem is elfeledve, de félreállítva aludták álmukat, míg jött egy gondolat, hogy az új galéria befogadhatná ezeket a régebben itt lévő, nívós alkotásokat. Most már újra keretezve, újra paszpartuzva, megújulva néznek velünk szembe. Így alakult ki a város egyik új, állandó képkiállítását hordozó terme, amely igen jelentős és értékes alkotásokat foglal magában. Hogy mennyire azok, azt akkor érthetjük meg igazán, ha számba vesszük, hogy ebben a teremben van 5 Kossuth- és 4 Munkácsy-díj. Hogy a többi számos más elismerésről most ne is essék szó. Azokat olvashatjuk a képek alatti szövegben.


A tárlaton többek között látható Holló László, Fényes Adolf, Szőnyi László, Szecskó Péter, Bozsó János, Móczár Károly és Sáska Tibor alkotása is.
     

Kövessen minket a Facebookon is!