Helyi hírek 2021. október 26. 12:00

Mórás diák a Kárpát-medence legjobb anyanyelvápolói között

Mórás diák a Kárpát-medence legjobb anyanyelvápolói között
Széphalom-emlékplakettet érdemelt ki Cseklye Balázs, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 10/A osztályos tanulója a Sátoraljaújhelyen október 15. és 18. között megrendezett 49. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjén.

A résztvevő 93 magyar, kárpátaljai és felvidéki középiskolás diák először írásban adott számot arról, mennyire ismeri a magyar nyelv szófajait, mondatrészeit, a közmondásokat, a nyelvi illemet és a hivatalos levelezés stilisztikai, formai követelményeit. Balázs az 54 gimnáziumi versenyző között 3. helyen végzett az írásbeli fordulóban. Másnap a szóbeli megmérettetésen 20 perces felkészülés után beszédet tartottak a versenyzők a neves zsűri és a népes közönség előtt. Három perc alatt kellett bizonyítaniuk szövegszerkesztő és előadókészségüket a helyszínen megismert témák egyikéből. Cseklye Balázs az egyik legnépszerűbb témát választotta: felszólalást tartott arról, hogyan célszerű megosztani a házimunkákat a családban.



A háromnapos verseny nem csak szakmai programokat tartalmazott. Díszelőadást és néptáncgálát tekinthettek meg a versenyzők és kísérőik a sátoraljaújhelyi Latabár Árpád színházban, a füzérradványi Károlyi-kastély és a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma is tartalmas kikapcsolódást kínált.



A vasárnap Széphalomban, a Kazinczy Emlékcsarnok előtt rendezett díjátadón a 26 legjobb versenyző kapta meg az első helyezéssel járó emlékplakettet. Ez a díj, amit egy tanuló csak egyszer nyerhet el életében, azt jelenti, hogy tulajdonosa a Kárpát-medence legjobb középiskolás korú nyelvhasználói között van, és az anyanyelv iránt érzett szeretete tudatos nyelvhasználóvá, nyelvápolóvá teszi őt.



Gratulálunk Cseklye Balázsnak és felkészítő tanárának, Kapusné Iván Orsolyának!

Bozóné Rosta Eszter

      

Kövessen minket a Facebookon is!