Helyi hírek 2021. október 26. 16:00

Arany fokozatú kamionparkoló épül Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Arany fokozatú kamionparkoló épül Kiskunfélegyházán
Arany fokozatú kamionparkoló épül Kiskunfélegyházán – jelentették be a Bivak Kft. képviselői az október 26-án, kedden tartott projektindító sajtótájékoztatón. Az eseményen megjelent Csányi József polgármester, Isabel Corne és Sven Bols, a Bivak Kft. tulajdonosai, Csányiné Pap Andrea, a Bivak Kft. ügyvezetője és Halász István, a Vonalvezető Kft. tervezője.

A Bivak Kft. tulajdonosa, Sven Bols projektbemutatójában kiemelte, hogy naponta több mint 100 ezer teherautósofőr keres olyan helyszínt Európában, ahol biztonságosan és komfortosan tudna pihenni. Kevés olyan parkolóhely áll rendelkezésre, amelyek megfelelő biztonsági berendezésekkel felszereltek és kényelmi szempontból is elégséges paramétereik vannak. Évente milliárdos károkat okoznak a kamionrablások, ezek a biztonságosan őrzött parkolók hiánya miatt valósulhatnak meg Európában. A Bivak Kft. projektje annak a törekvésnek a része, amely a biztonságos és őrzött kamionparkolók jelenlegi hiányát hivatott orvosolni. Ennek keretében 2026-ig Európában összesen 141, az Európai Uniós parkolási szabvány szerinti arany, ezüst, vagy bronz fokozatnak megfelelő parkolót építenek és korszerűsítenek, 11 ezer parkolóhelyet teremtve így a nehéz- és tehergépjárművek számára.

A tulajdonos elmondta, hogy azért esett a választásuk Magyarországra, mert magasan fejlett infrastruktúrával, jó állapotú és minőségű autópálya-hálózattal rendelkezik, valamint Európa közepén helyezkedik el, és ha csak a szállítmányozást vesszük figyelembe, akkor is megkerülhetetlen országról beszélünk az Unión belül. Ezeket összegezve készült el a pályázat, és ahhoz, hogy megfeleljenek az összekapcsolt és hálózatban kiépített parkolók szabályának, négy céggel kötöttek szerződést: Romániában, ahol Kürtösön az E671-es autópálya közelében valósul meg egy 180 férőhelyes, arany fokozatú parkoló; Hatvanban, az M3-as autópályán, ahol egy meglévő parkolót építenek át és a jelenlegi 60 tehergépjármű-parkolóhelyről bővítik 80 ezüst szintű parkolóhelyre. Nagykanizsán is történik egy beruházás, ahol egy szintén meglévő parkolót korszerűsítenek az M7-es autópályán, a parkolóterület a jelenlegi 25 tehergépjármű-parkolóhelyről lesz bővítve 35 bronz szintű parkolóhelyre. A negyedik helyszín városunkban valósul meg, ahol egy új, arany szintű parkoló építése valósul meg, 170 parkolóhellyel az M5-ös autópályán.

Csányiné Pap Andrea, a Bivak Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a projektet az Európai Bizottság is támogatja, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében: „Összekapcsolt biztonságos és őrzött parkolóhelyek hálózatának létrehozása Magyarországon és Romániában” címmel. Hozzátette: az épülő és megújuló parkolók hozzájárulnak a biztonságos és zökkenőmentes áruszállítás feltételeinek megteremtéséhez az egész régióban: a Rajna-Duna, a Keleti/Kelet-Közép és a mediterrán TEN-T folyosó mentén. A kiskunfélegyházi és a kürtösi (Románia) parkolók a közúti-vasúti terminálok közvetlen közelében találhatók, ezáltal megfelelnek az Európai Unió határokon átnyúló kombinált áruszállítás javítására vonatkozó célkitűzéseinek. A projektnek számos pozitív társadalmi-gazdasági hatása lesz a közúti közlekedés biztonsága, a helyi munkahelyteremtés, a fenntartható energiatermelés révén szerzett önállóság, valamint a bűncselekmények számának csökkenése szempontjából.

Halász István, a Vonalvezető Kft. tervezője elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy a projekt tervezési feladatait elláthatják. Hozzátette, hogy a projekt és a beruházás is újszerű itthon, mérnöki szempontból is új kihívást jelent, hiszen nemzetközi és hazai szempontoknak és előírásoknak kell megfelelniük. Mostanra kijelentheti, hogy a részletes tervezés fázisában vannak. A projektek tervezőit bemutatta a jelenlévőknek, így Csizmadia János a hatvani és nagykanizsai helyszínt ismertette, míg Erős Tamás a kiskunfélegyházi helyszín projektvezetőjeként mutatkozott be.

Alapos részletességgel avatta be a megjelenteket az új zöldmezős beruházásba, amely az M5-ös autópálya déli lehajtója és az 5402-es jelű országos közút csomópontjában létesül. Egy megépülő körforgalomból juthatnak el a 170 férőhelyes kamionparkolóba, kétsávos behajtás és kihajtás épül majd a hatékony és gyors megközelíthetőség érdekében. A belépés egy rendszámfelismerő kamera segítségével, a korábban, a sofőrök által egy applikáción keresztüli helyjegy megvásárlásával történik majd.

A tervező elmondta, hogy épül a helyszínen egy kiszolgáló épület is, ami a sofőrök kényelmét hivatott megteremteni ételvásárlás, mosoda, mosdó, zuhanyzó és társalgó kialakításával. A parkolót arany fokozatú védettségi szinten építik ki, ami azt jelenti, hogy a kerítéssel védett területen képtelenség lesz átmászni, és a parkolóterület minden négyzetcentiméterét kamera pásztázza majd. Mindemellett a hét minden napján, éjjel-nappali őrzőszolgálat látja majd el feladatát, fokozva a biztonságot a sofőrök számára.

A projekt a tervek szerint 2022-ben fejeződik be.

Z. A.


Fotó: Fantoly Márton
       

Kövessen minket a Facebookon is!