Helyi hírek 2021. november 1. 08:00

Főleg fával és szénnel fűtenek külterületen

Képgaléria
Főleg fával és szénnel fűtenek külterületen
A fűtésszezon beköszöntével Kiskunfélegyháza külterületén látogattunk meg néhány családot a Mezei Őrszolgálat segítségével. Vakulya László csoportvezető elmondta, hogy nagyon széles a fűtésre használt anyagok köre a tanyákon. Sajnos, több helyen még ma is előfordul, hogy hulladékkal tüzelnek, de jellemzően fát és szenet használnak fűtésre. Berecz József és Rádi László kalauzolt bennünket a tanyák között, ahol találkoztunk napelemes rendszerrel is. A fűtést ugyan nem ennek a segítségével oldják meg az ott élők, de az elektromos készülékek – televízió, mosógép – működését igen.

A Mezei Őrszolgálat munkatársainak köszönhetően látogatunk el Dobák Róberthez és párjához, Krisztinához, akik öt gyermeket nevelnek. Takaros tanyába invitálnak bennünket, a gyerekek mosolygósak, a terasz tele van élettel. Megismerjük a nemrégen faragott töklámpásokat és készítőit, valamint a család kedvenc macskáját is. Kérdésemre Kriszta elmondja, hogy a fűtéssel kapcsolatban viszonylag kevés dolguk van: még fát sem kell vágniuk. Szénnel és napraforgóléhával fűtenek, az úgynevezett carborobot kazán segítségével, amit fóliásoktól vásároltak használtan. A kazán hatalmas előnye, hogy önadagolós, egy héten egyszer töltenek bele szenet és napraforgóléhát. Így 25 fokig felfűti a házat, majd kikapcsol, és akkor kezd újra fűteni, amikor a hőmérséklet 23 fok alá esik. Nagyon gazdaságos, nincs vele gond, időtakarékos, a legjobb megoldás – mondják.

A következő tanyánál igazi munkamegosztás zajlik. Patyi Csaba és Patyiné Kocsis Andrea Judit engednek nekünk egy kis bepillantást az életükbe. A feleség szalagfűrész segítségével aprítja a fát, amíg a férje más munkát végez a ház körül. A családfőtől megtudtuk, hogy javarészt fával fűtenek, nagyon ritkán szenet is használnak. Legutóbb akkor volt erre példa, amikor támogatást kaptak a fűtésre. Szerencsére a környéken be tudja szerezni a fát, a tanya körül is akad gyújtósnak való, így elégedettek a fűtésrendszerrel. A kazán gyorsan felmelegíti a házat, nem cserélnék le gázüzeműre. Erre vannak berendezkedve, beruháztak már szalagfűrészre, traktorra, de van gallydarálójuk is. Patyiné Kocsis Andrea Judit az aprításban tartott pihenő közepette osztja meg velünk, hogy náluk nincs női és férfimunka. Aki éppen ráér, az végzi el az éppen aktuális feladatot. Beszélgetésünk alatt le is kapcsolta a gépet, mert várta a főzés. Aznap lasagne készült.

A Mezei Őrszolgálat munkatársaitól megtudtuk, hogy az említett családokon és fűtési módokon kívül előfordul olyan tanya, ahol már pusztán elektromos energiát használnak arra, hogy télen melegen tartsák a házat. Sok módszer és sok megoldás létezik. Ezek közül ismertünk meg most néhányat.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!