Helyi hírek 2021. november 1. 16:00

Fiatal fotóművész bemutatkozása a könyvtárban

Képgaléria
Fiatal fotóművész bemutatkozása a könyvtárban
Október 29-én nyílt meg Kőházi Gergő kiállítása a Hattyúházban. A tárlatot Gajdics Dávid operatőr ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Közreműködött Fekete Zoltán, a Móra Ferenc Gimnázium tanára. A kiállítás november 18-áig látogatható.

A fiatal művész szakmai rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2020-ban a Marie Claire Tágítsd ki a teret! című versenyre beküldött munkáit az első tízbe választották. A fiatal tehetség a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár olvasószolgálati és az ifjúsági részlegének könyvtárosa.

Gajdics Dávid megnyitójában kifejtette: – Ennek a kiállításnak már évekkel ezelőtt meg kellett volna születnie, pontosabban ez kéne, hogy legyen Gergő sokadik kiállítása. Ugyanis a képanyag rendelkezésre áll, állt lassan 10 éve, csak nem volt, aki felfedezze. Gergő pedig nem tolta senki arcába, hogy ő a művész, aki meztelenül fekszik a réten és installál drága számítógépéről még drágább projektoron át olcsó lepedőre. Ő csak alkot, csendben kísérletezve.

Vizsgáljuk meg, hogy mi az az erő, amivel fotói bírnak, ami miatt többet mutatnak, mint a könyvtáros srác fekete-fehér művészfotói. A kommersz értelemben vett művészfotó-jelleget ugyanis kimeríti a sorozat. Mind a témaválasztás, mind a primer formai megvalósítás tekintetében. Barázdált arcok, egy kis visszafogott egzotikum, pár provokatív tetoválás fekete-fehérben kemény kontrasztokkal, erős textúrákkal. Már csak egy-két öntöttvas kerítés hiányozna, rajta pókhálóval, makró objektíven keresztül a kora tavaszi harmatban és rögtön egy biennálén (na, nem a velencein) vagy egy művészeti egyetem második felvételi fordulóján érezhetnénk magunkat. Gergő ugyanis elképesztő szeretettel és tisztelettel áll minden témájához, egy olyan szűrőn engedi át a leghétköznapibb jelenetet is, ami kibontja és felfedi a jelenet legmélyebb emberi mivoltát. A kompozíciót nem elsősorban a formák és vonalak, illetve fények és árnyékok motiválják, hanem a tekintetek, az érzelmek, az emberi szellem – összegezte gondolatait Gajdics Dávid megnyitójában.


Fotó: Fantoly Márton
      

Kövessen minket a Facebookon is!