Helyi hírek 2021. október 30. 18:30

Gálaesttel ünnepeltek polgárőreink

Képgaléria
Gálaesttel ünnepeltek polgárőreink
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület október 29-én, a Móra Ferenc Művelődési Központban. A polgárőröket a városvezetés részéről Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte. Őt követően szót kért dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, majd Marcényi Csaba egyesületi elnök részletezte a negyedszázad legfontosabb történéseit, eredményeit.

Rosta Ferenc köszöntő beszédében elmondta: – Több évszázadon keresztül az emberi életkor első 25 esztendeje volt a felnőtté válás időszaka. Ezen időszak alatt a polgárok elsajátították az emberi lét alapelemeit és válhattak a társadalomban nagykorúvá. Ebben az esetben is egy 25 éves jubileumot jöttünk köszönteni. Egy szervezetét, amely az elmúlt negyedszázad alatt felelősségteljes gondolkodást, mély empátiát felmutató polgárok szövetségévé vált. Természetesen a nagykorúvá válásig nagyon sok helyzetben kellett helytállni, s bizony legtöbbször példamutatóan sikerült a feladatmegoldás.

Az idők során példaértékűvé vált és gyümölcsöző lett az őszinte és baráti kapcsolat, amely kiépült városunk önkormányzatával, az oktatási intézményekkel, a civil szervezetekkel, a rendőrkapitánysággal és más szervezetekkel. A működésük magas színvonalát bizonyítja az is, hogy 2017-ben átvehették az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntető címet, az azzal járó plakettet és emléklapot Túrós Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől – tette hozzá Rosta Ferenc.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökhelyettese az országos szervezet nevében köszöntötte a jubiláló egyesületet és Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke üdvözletét is átadta. Kitért arra, hogy a félegyházi egyesület negyedszázados jubileuma egybeesett az országos szervezet 30. évfordulójával, s mindkét jubileum méltó megemlékezést kapott.

Beszélt az általános feladatokról és visszatekintett a polgárőrség talán legnehezebb időszakára, a pandémia idejére. Mint fogalmazott, a polgárőrség a korlátozásokkal kapcsolatos új fogalmakkal ismerkedett meg és hangsúlyossá vált a karitatív tevékenység, a rászorulók segítése, amit a polgárőrök önfeláldozóan végeztek. A 30 év alatt egyenletes fejlődést mutat a polgárőrség, az országos 65 ezres létszám stabil. Új területekkel is kiegészült, mint például a határvédelmi tevékenység és az ezt összefogó Határvédelmi Tagozat, vagy a polgárőrség ékköve, a Lovas Tagozat. A kiskunfélegyházi egyesület valamennyi felsorolt területen jeleskedik, köszönhető ez Marcényi Csabának, aki nagyszerű munkával tartja össze a kiváló csapatot – zárta mondandóját.

Marcényi Csaba egyesületi elnök bemutatta munkájukat és méltatta a félegyházi szervezet 25 éves munkáját, kihangsúlyozva, hogy ez a siker kizárólag csapatmunka eredménye. Visszatekintett a negyedszázad főbb állomásaira, felelevenítette eredményeiket és különleges eseteiket. Egyebek mellett arról is szólt, hogy hogyan fogtak kábítószereseket, miként akadályozták meg a temetői és a terménylopást, a közlekedésitábla-rongálást, illetve a migránsokat továbbhaladásukban.

Az ünnepség után az ismert komikus duó, az Aradi-Varga páros szórakoztatta a jelenlévőket.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!