Helyi hírek 2021. november 6. 08:00

Téli madárvédelem tudatosan

Téli madárvédelem tudatosan
A mindennapi etetés helyett a tiszta friss vízzel és a rossz időben menedéket, védelmet nyújtó fedett búvóhellyel tehetjük a legtöbbet tollas barátainkért az őszvégi, téli hónapokban. Többek között erre hívta fel a figyelmet Meizl Ferenc állatbarát, nyugalmazott iskolaigazgató, amikor arról kérdeztük, hogyan támogathatjuk az előttünk álló fagyos időszakban a házaink körül megjelenő madarakat.

– Mi a magyarázata annak, hogy inkább a víz és a fedett odú kihelyezését ajánlja a madáreleség helyett?

A madarak teljesen önellátók. Tudják hol lehet táplálékot találni még rosszabb időjárás esetén is. Ragaszkodnak a megszokott környezethez, ahol kikeltek a tojásból, szóval emlékeznek a születésük helyszínére. A Magyarországon honos madarak nagy része odúköltő, vagy az öreg fák törzsében keres lakhelyet. Évtizedekkel ezelőtt az udvarokon, tanyákon felhalmozott szalmakazalok és a nádtetős házak is kiváló búvóhelyet jelentettek számukra, azonban az emberi lakótér terjeszkedésével kevesebb az ilyen jellegű búvóhely. Csökkent a természetes erdők mennyisége, az idősebb fákat kivágják, így még nagyobb szükség van az általunk készített költőládák és odúk kihelyezésére. Ezeket a ládákat, odúkat meg is vásárolhatjuk, de akár könnyen el is készíthetjük.



– Milyen a jó odú?

– Fontos, hogy tisztítható legyen, ugyanis minden évben nekünk kell erről gondoskodnunk. Annyi a dolgunk, hogy a régi, felhalmozott réteget eltávolítjuk, a madarak majd belehordják a következő fészekhez az alapanyagokat. Érdekességként megemlítem, hogy vannak olyan kismadarak, amelyek az állati szőröket is beleépítik a fészkeikbe, ezzel bolyhos, puha közeget teremtenek fiókáiknak. A röpnyílás méretét attól tegyük függővé, hogy milyen fajtájú és méretű madarakat látunk vendégül. Ehhez találunk segítséget a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján is. A faanyag tartósítására is tanácsos figyelmet szentelni, mivel az élettartamuk hosszú évekre meghosszabbítható ezzel az aprósággal. Ha a fafelületeket például lenolajjal lekenjük, a tetőt vízhatlanná tesszük, nagyon sokáig nézhetjük kertünk kedves kis látogatóit.

– Mi a helyzet a vízzel?

– A városokat körülvevő természetes vizek is eltűntek az iparosodás következtében, ezért nekünk kell friss vizet kihelyeznünk. A fagyok beálltakor érdemes kicsit melegebb hőmérsékletű vizet kirakni, és azt rendszeresen ellenőrizni, nehogy jegesedjen. Mindig friss víz legyen benne! Az edények mérete és mélysége is mérvadó. A legjobb, ha virágalátétet, alacsonyabb műanyag edényt helyezünk el, mert a kisebb testű fajták akár bele is fulladhatnak, ha nem tudnak kijutni belőle. Tehetünk bele köveket, hogy ne tudják felborítani, ha rászállnak a szélére, vagy véletlenül se süllyedjenek el benne. Hatalmas öröm számomra, hogy Kiskunfélegyházán ennyi szép szökőkút létesült az elmúlt években. Ez nem csak az emberek számára boldogság, hanem az állatoknak is, mivel könnyűszerrel hozzájutnak a folyadékhoz.



– Sokan panaszkodnak, hogy az elmúlt években kevesebb madarat lehet látni a városokban. Valóban csökkent a számuk?

Nem, dehogy! Csupán arról van szó, hogy ha nem muszáj, nem jönnek be a sűrűn lakott területekre. Városszerte és a környéken rengeteg elhagyott ingatlan van, ahol zavartalanul élhetnek az ember zavaró hatása nélkül. Ezeken a portákon gyakran találnak gyümölcsfákat, amelyeken maradtak érett termések. A csodálatos természeti körforgásnak köszönhetően igazi csapatmunka zajlik ezekben az édenkertekben. A darazsak kirágják a barackot, körtét, vagy almákat, így a madarak egyszerűbben hozzáférnek a nedűhöz. A földeken hozzájuthatnak a magokhoz is.



– Mit helyezhetünk ki udvarainkba, ha mégis szeretnénk etetni a madarakat?

A legfontosabb, hogy csak az fogjon bele az etetésbe, aki egész télen kitartó lesz benne! Higgyük el, nem fognak a kis barátaink megharagudni ránk, ha nem adunk nekik enni! Semmiképpen sem javaslom azonban a sózott szalonna, az ételmaradék kihelyezését, ugyanakkor olajos magvakat, előre csomagolt magkeverékeket, gyümölcsöket biztonsággal adhatunk nekik.

V. B.
        

Kövessen minket a Facebookon is!