Helyi hírek 2021. november 4. 10:00

Félegyházi cég lett Az év gyakorlati képzőhelye

Félegyházi cég lett Az év gyakorlati képzőhelye
Október végén tartotta ünnepi küldöttgyűlését a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amikor átadták az év kitüntető díjait. A kiskunfélegyházi VARIANT METAL Kft. ügyvezetője, tulajdonosa, Kátai-Urbán Attila Az év gyakorlati képzőhelye-díjat vehette át. A kitüntetettet vállalkozásáról és további terveiről kérdeztük.

– Milyen út vezetett a mostani elismerésig?

– A Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskolájában több mint 30 évet dolgoztam szakoktató, valamint gyakorlati oktatásvezető-helyettesként. A munkám megbecsüléseként Életműdíjat kaptam a Kiskunhalasi Szakképzési Centrumtól. 16 évig egyéni vállalkozóként dolgoztam, jelenleg családi vállalkozásunkat, a Variant Metal Kft-t fiammal, Kátai-Urbán Kristóffal közösen vezetjük. Szeretem a szakmámat, az oktatást pedig hivatásnak tekintem. Mindig kihívásként tekintek az új feladatokra, amikor megmérettethetem a szakmai tudásomat. Minden új feladat egyben tanulás is számomra.

– Vállalkozóként ismét kötődött a képzéshez.

– Igen. A Variant Metal Kft. részt vesz a duális képzésben is a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Szakképző iskolájával, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével együtt annak érdekében, hogy kineveljük a szerkezetlakatos és a hegesztő szakemberek következő generációját.


Kátai-Urbán Attila

– Hány éves kortól és mit tanulnak önöknél a fiatalok?


– A tanulóink 10. és 11. évfolyamtól jelennek meg vállalkozásunknál, épület- és szerkezetlakatos, valamint hegesztő szakmában. Az elmúlt évek során több mint 30 tanuló végzett nálunk. Természetesen több éve dolgozunk saját nevelésű munkavállalókkal is. Ez év szeptemberétől a 11. évfolyamos hegesztő tanulókból 11-et tanulószerződéssel, a 10. évfolyamos hegesztő tanulókból pedig ötöt tanulói munkaszerződéssel képzünk. Meggyőződésünk, hogy a diákokra partnerként kell tekinteni az oktatás folyamatában. Csak közösen, összefogással lehet eredményeket elérni.

– Milyen szakembereket szeretnének képezni?

– A fiatalok személyiségfejlődését elősegítő és nem korlátozó képzésre törekszünk. Pedagógiai alapelvünk: gyermekközpontúság az alapozásban és teljesítményközpontúság a szakképzésben. Figyelemmel kísérjük, és képzéseink tartalmában, valamint az iskolafejlesztési tevékenységben is igyekszünk szem előtt tartani a piac és a gazdasági környezet igényeit.

s. r.
           

Kövessen minket a Facebookon is!