Helyi hírek 2021. november 5. 08:00

Képzések a segédmotortól a vitorlás hajóig

Képzések a segédmotortól a vitorlás hajóig
A pandémia miatt egy év csúszással, október 26-án adta át a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2020. évi kitüntető díjait. 24 megyei cégvezető, vállalkozás, illetve szervezet vehetett át elismerést, közöttük Az Év Felnőttképző Intézménye díjat – a SÜVEGES Kft. képviseletében – a félegyházi Süveges Sándor ügyvezető. A cégvezetővel az idáig vezető útról beszélgettünk.

– Hogyan foglalná néhány mondatba az elismerés mögött álló szakmai pályafutást?

– 1990-ben kezdtem járművezető képzéssel foglalkozni. Egyszemélyes vállalkozásként, és csak személygépkocsi kategóriában, egy Ladával. 1995-től a tanulói igényeknek megfelelően folyamatosan bővült a képzési palettám tehergépkocsi, nehézpótkocsi, majd autóbusz kategóriákban. 2004-ben kft-vé alakultunk és azóta valamennyi járműkategóriában, illetve szakmai képzésekben és vizsgáztatásban is részt veszünk. Több szakképző centrummal ápolunk sikeres partneri kapcsolatot. A munkaügyi központok által szervezett képzési programok rendszeres képzői vagyunk. A segédmotortól a vitorlás hajóig, a targoncától az úthengerig, az intezménytakarítótól az aranykalászos gazdáig széles palettán végzünk képzést és vizsgáztatást. 2006 óta járművezetői vizsgabiztosként, valamint szakmai vizsgákon vizsgabizottsági tagként is közreműködöm.

– A félegyháziak körében ismert zenei kötődése is.

– Gyermekkorom óta érdeklődtem a zene iránt. 2002-ben szereztem művésztanári diplomát a Szegedi Tudományegyetem klarinét tanszakán, majd a kiskunfélegyházi és tiszakécskei zeneiskolában tanítottam az elmúlt évtizedekben a cégvezetés mellett. Alapító tagja vagyok a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvós zenekarnak. Életem e része a versenyszférában való részvétel mellett szinte felüdülést jelent.

– Vagyis a tanítás minden téren meghatározó az életében.

– Felnőttek és gyerekek tanítása örömteli tevékenység számomra, amit soha nem éltem meg munkának. Szerencsés vagyok, mert mindig azzal foglakozhattam, amit igazán szeretek. Mai napig szívesen helyettesítem kollégáimat az oktatásban, ha a helyzet úgy hozza. Büszke vagyok, hogy családi vállalkozásban feleségem, Betti, és lányaim, Dóra és Tímea is velem tartanak. 11 éves fiam, Sándor, 6 éves kora óta zongorázik, 7 évesen már szaxofonon játszott. Unokáim Zsófi és Fanni 5 és 3 évesek.

– Hogyan képzeli el a vállalkozás jövőjét?

– A jövőre mindig új kihívásként tekintek, hiszen a szakképzés környezete állandó változáson megy keresztül. Iskolánk működésére az innováció és a megújulásra való törekvés jellemző. Eszközeink, járműparkunk, szimulátoraink, valamint ügyfélszolgálati irodáink, saját rutinpályánk mind ezt képviselik. Az országban azon kevesek között vagyunk, akik rendelkezünk saját rutinpályával, modern technikát képviselő oktatójárművekkel és munkagépekkel folyik a képzés több mint 30 géptípusban. 2021-ben a környezettudatosság jegyében az országban elsőként a csúcstechnikát képviselő Teslát vontunk be oktatójárműveink sorába. Úgy gondolom, hogy Az Év Felnőttképző Intézménye díj méltó igazolása ennek a szemléletnek és a több, mint 30 év felnőttképzésben eltöltött munkának.

s. r.

       

Kövessen minket a Facebookon is!