Kultúra 2021. november 5. 16:00

Új néptáncegyüttes alakult Kiskunfélegyházán

Új néptáncegyüttes alakult Kiskunfélegyházán
A Borvirág Táncegyüttest lelkes fiatalok összefogásával Keserű Benedek hozta létre. Első hivatalos fellépésük augusztusban, a Félegyházi Táncgálán volt, melyet Keserű Benedek és Gombás Bende szervezett. Az alapítót táncos múltjáról, az együttes alakulásáról és további terveikről faggattuk.

– Régóta táncolsz. Pontosan mióta?

– Négyéves korom óta táncolok. A Padkaporos Táncegyüttesben kezdtem. Ez 17 éve volt, azóta egy évet sem hagytam ki. Amikor elmentem továbbtanulni Békéscsabára és Kecskemétre, néptánc szakra, akkor is visszajártam a Padkaporosba táncolni. Tizenegyedikes voltam, amikor megkaptam az első csoportomat, az ifjúsági csapatot.

– Honnan jött az ötlet és miért, hogy most egy új tánccsoportot alapíts?


– A legfőbb ok a függetlenedés volt, és az a szándék, hogy a döntéshozás a mi kezünkben fusson össze. A szakmai részről éppúgy, mint a szervezés, a fejlesztés tekintetében. De az anyagi dolgokról sem szabad megfeledkezni.

Nyitottak vagytok? Új tagokat is verbuváltok?

– Igen. A saját ifjúsági csoportunkba nehézkes új táncost szerezni, így az új csoportok létrehozásában látjuk a reményt. Jövő héten indul az óvodás csoport és terveink szerint novemberben az alsó és felső tagozatosoké is.

– Úgy tudom, hogy sok szempontból újítani akartok. Mi lenne ennek a lényege?

– Kicsit át akarjuk öltöztetni ezt a gyönyörű világot egy 21. századi köntösbe. Örömmel felvesszük a tájegységekhez illő viseletek is, de adott fellépésekre inkább a letisztultabb, az együttes logójával ellátott ruhadarabokat preferáljuk. A tánc mindenkié, ezt szeretnénk hirdetni, és hogy ez nem feltétlenül egy színpadi produkció, hanem igenis közösségépítő ereje van.

– A zene marad az autentikus népzene?

– Ha autentikus néptáncot szeretnének látni természetesen, de nyitottak vagyunk a táncszínházas vonal felé is, van is már pár készülőben.


s. r. 
     

Kövessen minket a Facebookon is!