Helyi hírek 2021. november 2. 18:00

Kopjafaállítással emlékeztek az elhunyt bajtársakra

Képgaléria
Kopjafaállítással emlékeztek az elhunyt bajtársakra
A Félegyháza katonai hagyományai védelme érdekében tevékenykedő Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület kezdeményezte egy olyan kegyeleti hely kialakítását, amely emléket állít a bajtársi közösség elhunyt tagjainak. A kezdeményezést a városi önkormányzat is támogatta. A kopjafát november 2-án, halottak napján leplezték le a második világháborús emlékmű mellett.

Az avatáskor Hideg István egyesületi elnök így fogalmazott:

– Sokat gondolkodtam azon, hogy Kiskunfélegyháza, mint egykori katonaváros, több kiemelkedő emlékművel rendelkezik. De mi van azokkal, akik mindezt az utat végig járva – a szerencsének, vagy Istennek köszönhetően – hazatértek, és az idő előrehaladtával természetes körülmények között elhunytak! Temetésük katonai tiszteletadással, polgári, vagy egyházi szertartás szerint megtörtént akár itt, Kiskunfélegyházán, akár az ország bármely pontján. Nekik szerettünk volna egy közös kegyeleti emlékhelyet létrehozni annak érdekében, hogy méltón emlékezhessünk rájuk, mint bajtársakra.

A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület védnökséget vállal e kopjafa felett. Minden év november 2-án halottak napja alkalmával koszorút és mécsest helyez el a bajtársak emlékére. E rendezvényünkre szeretettel várunk minden érintett hozzátartozót. Továbbá minden olyan alkalommal, amikor az egyesület gyászjelentést kap bajtársak elhunytáról, a kopjafára a fekete gyászszalagot felkötjük és a temetés időpontjáig fent tartjuk – mondta el az egyesületi elnök.

Ezt követően Csányi József polgármester hozzátette: – Ez a kopjafa számunkra ismert személyeknek állít emléket, olyanoknak, akik Félegyháza közösségének megbecsült tagjai voltak. Városunk önkormányzata mindenkor, minden körülmények között a kopjafát megőrzi, és annak állapotát fenntartja.

A kopjafa készítője Ambrus Aladár budapesti fafaragó mester, anyaga kocsányos tölgy. Az emléktábla készítője: Bozóki István kőfaragó, Kiskunfélegyháza.

Fotó: Fantoly Márton
       

Kövessen minket a Facebookon is!