Helyi hírek 2021. november 4. 09:00

Ismét megrendezték a Családi értékek a XXI. században minikonferenciát

Képgaléria
Ismét megrendezték a Családi értékek a XXI. században minikonferenciát
A szakemberek ismét érdekes információkkal gyarapodhattak a Családi értékek a XXI. században elnevezésű minikonferencián. A november 3-i szakmai összejövetel színhelye a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ díszterme volt. A megjelenteket Kovács-Csonka Szilvia, az intézmény igazgatója, illetve Tarnóczki Sándorné, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének elnöke köszöntötte.

A mini-konferencia a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg, a „Nekünk mindenünk a család” című projekt keretében. Az ingyenes továbbképzés a védőnő, a mozgásterápia és fizioterápia szakmacsoport számára 15 pontot jelentett.

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, perinatális (a szülés körüli időszak) szaktanácsadó a családbarát szülészeti eljárásokról beszélt, amelyben a legfontosabb elem, hogy az anyukának olyan környezetet kell nyújtani a vajúdása során, ahol biztonságban érzi magát és gyermekét egyaránt. Ide beletartozik például a fájdalomcsillapítás lehetőségének felajánlása, a biztatás, a megfelelő minőségű és mennyiségű információ átadása, támogató emberi erőforrások megléte, a motiváció fenntartása, a szoptatást elősegítő környezet kialakítása. Mint mondja, a szülés napja nemcsak egy nap a sok közül, hanem a legmeghatározóbb egész életünk során. Az élmények milyensége hatással van a következő terhesség és szülés lelki állapotára. Ahhoz, hogy jó élményeket okozzon az amúgy megterhelő, fájdalmas szülés folyamata, a védőnőnek, az orvosnak, a szülésznőnek, és nem utolsó sorban a nőnek csapatként kell együttműködnie egymással. Nem elhanyagolható faktor az apa, vagy kísérő jelenléte az esemény során, akik támogatásuk kulcsaként bátorítják, szeretik a megpróbáltatással küzdő asszonyt. A szakember kiemelte, hogy a fájdalom nem csak egy negatív velejárója lehet a folyamatnak, hanem segíti a szervezet működését. Az agy ilyenkor hormonokkal kompenzál, így gyorsabbá válhat a gyermek világra jötte.
 
A védőnő második előadási témája a kisdedek táplálkozásáról szólt, majd Bendig Borbála koragyermekkori intervenciós szakgyógypedagógus, mozgásterapeuta a reflexfejlődés és a mozgásfejlődés kapcsolatáról beszélt. Végezetül Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD neveléskutató, pedagógiai szakértő a csecsemő- és a kisgyermekkorban megalapozott bizalom és a kötődés kialakulásának szerepére világított rá, illetve ez hogyan hat a későbbi felnőtt életre.

V. B.

       

Kövessen minket a Facebookon is!