Helyi hírek 2021. november 3. 17:00

Egy kupicával a hosszú életért

Képgaléria
Egy kupicával a hosszú életért
Kiskunfélegyháza város nevében Balla László alpolgármester köszöntötte otthonában a 90 éves Tóth Imréné Mezei Juliannát, november 3-án. A szépkorú hölgy családja körében, jó egészségben és vidáman fogadta a köszöntő szavakat, az oklevelet, a virágcsokrot.

Julika néni derűsen mesélt életéről, ami nem is volt mindig annyira könnyű. Sokat beszélt kedvenc fekete macskájáról: – Jobb, mint egy kutya! Hűségesen követ mindenhová és elkerget minden kutyát-macskát a környékből, ha lemegyünk a térre egy kicsit – mondta. De azt is elmesélte, hogy egyszer leesett a tetőről, amikor egy galambot akart megfogni. Mikor kék és fekete foltokkal a testén ezt megúszta úgy fogalmazott: – Ha most nem lesz bajom, akkor legalább 100 évig élek.

Tóth Imréné Mezei Julianna 1931. november 1-jén, Jászszentlászlón született. Hatan voltak testvérek, Ő ötödikként érkezett a családba. Szülei földműveléssel foglalkoztak és mivel elég szegényesen éltek, így már gyerekkorában szolgálnia kellett, jószágokra vigyázni. Iskolába Ilonaszállásra járt. Otthon is besegített a munkába, lovakkal művelte a földet, és szüleivel a megtermelt árut a félegyházi piacra lovas kocsival vitték értékesíteni. 1952-ben ment férjhez Tóth Imréhez, akik tízen voltak testvérek. Házasságkötés után rövid ideig szülőknél laktak, majd béreltek Petőfiszálláson egy tanyát, oda költöztek, férje eközben Budapestre járt dolgozni az akkoriban sokak számára ismert szeszgyárba. Julika néni ez idő tájt jószágokat nevelt és művelte a kertjüket. Később földet vettek és építettek egy tanyát. Ide született 1955-ben lányuk. 1963-ban beköltöztek Félegyházára, ekkor már férje a vágóhídon dolgozott, majd később ő is. Először a zsírcsomagolóban, majd a konyhán. 10 évet töltött a Háziipari Szövetkezetnél, innen ment nyugdíjba 1986-ban. Nyugdíjas éveiben is aktívan dolgozott, tevékenykedett. Néha eljárt libákat kopasztani, sokáig bedolgozott a Háziiparnak, varrta a szebbnél szebb kalocsai riseliős terítőket. A kellemes társaságot a mai napig kedveli, szép időben a lakása melletti parkban beszélget ismerőseivel, újságot olvas. Jó egészségének titka, hogy minden reggel megiszik egy kupica házi pálinkát.

28 éve él özvegyen, lánya Julika és párja Feri a napi bevásárlást és lakása körüli teendőket intézi. Két unokája született, az idősebbik Nándi, aki feleségével, Szilvivel és a kisebbik Melinda, aki férjével, Zsoltival rendszeresen látogatják. Szerettei és három dédunokája Dávid (16), Zsombi (4) és Zéti (8 hónapos) körében ünnepelték meg 90. születésnapját.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton 
         

Kövessen minket a Facebookon is!