Helyi hírek 2014. október 27. 10:30

A Zenebarátok sikere: háromszoros Hangversenykórus

Képgaléria
A Zenebarátok sikere: háromszoros Hangversenykórus
Az Egerben rendezett Éneklő Magyarország Regionális Kórusfesztivál a város legnagyobb vegyeskara számára –mint megmérettetési lehetőség – 2008 óta kiemelt jelentőségű esemény. Ez az év volt ugyanis az első, amikor a kórus megkapta a KÓTA /Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége/ által kiadott legmagasabb kórusminősítési fokozatot, a HANGVERSENYKÓRUS címet. Ez a most hatályos rendelkezések szerint három évig érvényes, így 2011-ben újabb minősítésen szerepelt- sikerrel- a Szatmári Imre vezette együttes.

Megszerezni öröm volt, megtartani már felelősség is, de talán szerénytelenség nélkül mondható, hogy az igazi bizonyosságot a harmadik megerősítés jelentette, amelyen most szombaton vettek részt a Zenebarátok, és harmadszor is megszerezték a HANGVERSENYKÓRUS minősítést.


Célja elsősorban, hogy elősegítse az amatőr énekkarok munkájának szakmai megítélését, és serkentse az együttesek szakmai színvonalának emelkedését. A jelentkezés nem kötelező, de számos további versenyen, fesztiválon való fellépésre jogosít.

A minősítés két formában kérhető: egyik a hagyományos, másik a kategória-minősítés. Ez utóbbiban 20-25 perc legyen a tiszta műsoridő; legalább felét kíséret nélküli (a cappella) darabok alkossák; magyar és külföldi szerzők művei is szerepeljenek; legalább három zenetörténeti korszakot képviseljenek, s legyen közöttük reneszánsz darab. A 3 tagú zsűri pontjait átlagolják, elérhető maximum 100 pont.

A minősítési fokozatok: GÁLAKÓRUS /80-89pont/, FESZTIVÁLKÓRUS /90-94pont/, HANGVERSENYKÓRUS /95-100 pont/.

Ezt a bravúrt sikerült elérnie a Zenebarátok kórusának immár 3. alkalommal  az egri hangversenyen, ahol 12 kórus kérte minősítését. Közülük mindössze 2 kapta meg ezt a legmagasabb fokozatot a rangos zsűritől, melynek elnöke Ember Csaba, az MZMSZ elnöke, karnagy, tagjai: Vadász Ágnes, a KÓTA főtitkára, karnagy; Dr. Kiss Katalin, az Eszterházy Károly Főiskola tanára, karnagy; Daróczi Bárdos Tamás, Erkel-díjas zeneszerző; Márkusné Natter-Nád Klára, a Bárdos Lajos Társaság főtitkára.

A 115 éve született Bárdos Lajos szelleme meghatározta a kórustalálkozó hangulatát, színvonalát, a 90. születésnapját ünneplő Szőnyi Erzsébet jelenléte pedig inspiráló hatással volt a kórusra, amikor Himnusz című művével köszöntötte a zeneszerzőt. A hamarosan 20. éves fennállását ünneplő Zenebarátok kórusa - Szatmári Imre karnagy vezetésével –ezzel a minősítéssel is országos hírt, elismerést szerzett a városnak, a magyar zenekultúrának, az amatőr éneklésnek.
 

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa műsora:
 

1. Jacobus Gallus: Jerusalem gaude

2. Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz

3. J.S.Bach: Omnes generationes-zongorán kísért: Bolla Julianna zongora tanárnő

4. Bárdos Lajos: Első népdalrapszódia

5. Szőnyi Erzsébet: Himnusz

6. César Franck: Dextera Domini 

- szólót énekeltek: Király Mihályné, Takácsné Medveczki Zsuzsanna és M.Szabó Imre

-zongorán kísért: Bolla Julianna zongora tanárnő
 

A kórust vezényelte: Szatmári Imre karnagy
 

Kövessen minket a Facebookon is!