Helyi hírek 2021. november 9. 11:00

A járdák és kerékpárutak állapota volt a fő téma dr. Réczi László lakossági fórumán

Képgaléria
A járdák és kerékpárutak állapota volt a fő téma dr. Réczi László lakossági fórumán
Lakossági fórumot tartott dr. Réczi László, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője november 8-án, hétfőn a Platán iskolában. Meghívott vendégként jelen volt dr. Faragó Zsolt jegyző és Juhász László, a városüzemeltetési osztály vezetője. Csányi József polgármester más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Dr. Réczi László felvezető tájékoztatójában a körzetet érintő fejlesztési terveket foglalta össze. Mint elmondta, ezek közül a legjelentősebb a Csanyi út és a Szilfa utca sarkán létesülő bölcsőde építése lesz, de kijavítják például a Honvéd sportteleptől a Tavasz utca irányába a garázssor előtti aszfaltréteget, és – tankerületi forrásból – megújul a Platán Utcai Általános Iskola tetőszerkezete is. A képviselő kiemelte: ismét igénybe lehet venni az önkormányzati járdafelújítási és -építési támogatást, amelynek összege folyóméterenként 4500 forintra emelkedett.

Dr. Faragó Zsolt a pandémia gazdasági hatásait és az elmúlt időszak legfontosabb önkormányzati feladatait foglalta össze. Mint mondta, Kiskunfélegyháza két nehéz éven van túl, amikor milliárdos költségvetési kiesést kellett kezelni. Ilyen körülmények között kiemelkedően fontos eredménynek tekinthető, hogy a városnak nem kellett hitelfelvételhez folyamodnia, miközben a több mint 700 önkormányzati dolgozót bércsökkentés nélkül sikerült megtartani. Mostanra stabilizálódott a város költségvetése, köszönhetően többek között annak az 530 millió forintos pénzügyi kompenzációnak, amit a kormány folyósított a nyáron működési támogatásként és az adóbevételek is jól alakultak.

A körzetet érintő fejlesztéseket dr. Réczi László foglalta össze. Ennek kapcsán szó esett a 24 gyermeket befogadó bölcsődéről – ami a tervek szerint jövő szeptemberben már fogadja a gyerekeket –, a Szentesi út és Csanyi út közötti szakaszon tervezett kerékpárútról, a Móraváros utcáiban található burkolati hibák kijavításáról és a Magyar Birkózó Szövetség által elnyert támogatásból a Honvéd sporttelep területén megvalósuló birkózó csarnokról is. Dr. Faragó Zsolt jegyző a városi beruházások közül egyebek mellett a Vásártér mellett tervezett 80 férőhelyes parkolót, a Deák Ferenc utca – térkövezéssel, világításfejlesztéssel, új utcai bútorokkal együtt értendő – komplett felújítását, a Korona utca teljes újjáépítését, a nagyposta mellett megépülő parkolót, a Pázmány Péter utca rendbetételére és az önkormányzati fenntartású intézmények épületeinek állapotjavítására vonatkozó elképzelést emelte ki. Szóba kerültek továbbá a Fürdőszálló rekonstrukciójára és a strandfelújításra, továbbá a mezőgazdasági áruházat Városfölddel összekötő kerékpárút tervei, továbbá a városháza épületének átfogó rekonstrukciójára vonatkozó szándék.

A megjelent lakók többek között a gyalogos és kerékpáros közlekedést érintő igényeket vetettek fel, járdafelújítások, világítás korszerűsítések szükségességéről tettek említést és a fakivágás, zöldhulladék elszállítás témakörében érdeklődtek.

A jegyző a felmerült kérdésekre adott válaszában kitért arra, hogy járdaépítésre felmerülő igényt a körzeti képviselőnek kell jelezni, aki továbbítja azt az önkormányzati hivatalhoz. A szükséges tervek elkészítését követően a rendelkezésre álló források függvényében kerülhet sor a megvalósításra. A fakivágással kapcsolatban elhangzott, hogy a közterületen lévő fa kivágására engedélyt kell kérni, ami illetékmentes. A kérelmet a városüzemeltetési osztályon kell benyújtani, ahol indokolt esetben, pótlási kötelezettség előírása mellett kiadják az engedélyt. A jegyző tisztázta azt is, hogy hol kinek a feladata a zöldfelület rendben tartása. Mint elmondta, az érvényes rendelkezés értelmében a város egész területén az a szabály, hogy a legközelebbi járdáig vagy úttestig a társasház vagy magánház tulajdonosa köteles a zöldet rendbe tenni, beleértve a nyírást, a zöldhulladék összegyűjtését és a csapadékvíz elvezető árkok tisztán tartását is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a városfenntartó céggel le lehet szerződni a zöldfelület fenntartására, térítési díj ellenében. A zöldhulladék elszállításával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy a szolgáltató kizárólag azt szállítja el, amit lebomló zsákban helyeznek ki a lakók.

Számos felmerült igény túlmutatott az önkormányzati hatáskörön. Ezekben az ügyekben a jegyző arra tett ígéretet, hogy az önkormányzat levélben kéri az illetékes szervek segítségét a megoldáshoz, a válaszról pedig tájékoztatni fogja az érintetteket.


Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!