Gazdaság 2021. november 11. 13:00

Maximálják a benzin és gázolaj árát

Maximálják a benzin és gázolaj árát
A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az intézkedésre, nem meglepő módon, beszakadt a Mol árfolyama a tőzsdén.

Ez azt jelenti, ennél a 480 forintnál olcsóbb lehet a benzin és gázolaj ára, de drágább nem. Abban bíznak, az ár felső határának rögzítése segítséget jelent a gazdaságnak és hozzá tud járulni az infláció mérsékléséhez is írta cikkében az Infostart

Az intézkedés a benzinnél a 95-ös oktánszámú árára és a gázolajra vonatkozik, vagyis lehetnek a 480-as szintnél magasabb árak a kutakon magasabb oktánszám vagy adalékanyagos benzin, dízel esetén. 

Jelenleg 506 forint a 95-ös benzin literenkénti átlagára, míg a gázolajé 512 forint.

Gulyás Gergely kifejtette: egy év alatt ugrásszerűen nőtt meg a benzinár. A hazai ár a 6-7. legolcsóbb Európában, Máltán és Cipruson kérnek érte kevesebbet, mint itthon. – Megnéztük, milyen eszközöket alkalmaztak, egyedül Horvátország rögzített 550 forintos felső literárat  mondta Gulyás Gergely.
Az intézkedést elmondása szerint azért hozták, mert a magas ár hatással van a gazdaságra. A kereskedőket fogja sújtani az intézkedés az árrés csökkenése miatt az áfatartalom változatlan marad.

Három hónapra rögzítik a benzinárakat, utána döntenek a felülvizsgálatról.

A hírekre beszakadt a Mol részvénye, ennek és a bejelentés általános hatásának eredményeképp lefordult a magyar tőzsde összegzett a Portfolio. "A részvény a technikai elemzés szempontjából fontos támasz szint alá esett a piacbarátnak nehezen nevezhető intézkedést követően" írták.

A hvg.hu az intézkedés kapcsán megjegyzi: a jövedéki adóval kapcsolatban nem nagyon van mozgástere a kormánynak, mivel annak minimum határát euróban határozta meg az EU, a forint gyengülése miatt így ennek a köztehernek a literben meghatározott mértéke már így is az uniós határ alá került.
            

Kövessen minket a Facebookon is!