Helyi hírek 2021. november 12. 15:00

A parkolási nehézségek voltak fókuszban Szamosi Endre lakossági fórumán

Képgaléria
A parkolási nehézségek voltak fókuszban Szamosi Endre lakossági fórumán
Lakossági fórumot tartott Szamosi Endre, a 4. számú választókörzet önkormányzati képviselője november 11-én, csütörtökön a Batthyány iskolában. A képviselő Csányi József polgármestert, dr. Faragó Zsolt jegyzőt, Juhász László városüzemeltetési osztályvezetőt és Sipos Róbertet, a városüzemeltetési és közterület-felügyeleti csoport előadóját hívta vendégül, hogy megválaszolják a fórumra érkező lakók szakterületüket érintő kérdéseit.

Szamosi Endre rendkívüli részletességgel, alapossággal foglalta össze az elmúlt időszak eseményeit, fejlesztéseit, teendőit körzetében. Felidézte többek között a Kossuth utca megújulásának állomásait és jelentőségét, beszélt a városháza portáljainak megújulásáról, a polgármesteri hivataltól a Batthyány utcáig terjedő szakaszon a járda- és útburkolat felújításáról, a főutcai platánfák megmentéséért tett erőfeszítésekről, utcaburkolatok kihelyezéséről, a belvárosi játszóterek szépítésével kapcsolatos törekvésekről és intézkedésekről, világításrendszerek korszerűsítéséről, a Korona utcai patika előtti feljáró akadálymentesítéséről, a környék vízelvezető árkainak és csöveinek tisztításáról. Kihangsúlyozta, hogy hivatali idejében újították fel a Móra Ferenc Művelődési Központ homlokzatát, az OTP fiók előtt zebrát festettek fel, a Venezia udvarban megszépült a játszótér, a Széchenyi és a Wesselényi utcák kereszteződésében új trafóházat telepítettek. A képviselő örömmel számolt be arról is, hogy amióta a Zrínyi és Kisfaludy utca kereszteződésében kihelyeztek egy közlekedési tükröt, nem történt baleset ezen a szakaszon. Jövőbeli terveiről elmondta, hogy – ahol ezt az adottság lehetővé teszik – új parkolók kialakítását és felfestését szorgalmazza. Támogatja továbbá a Holló László Emlékház homlokzatának rendbetételét és a Szent István-szobor áthelyezését jelenlegi helyéről a templom előtti zöld felületre. Mint mondta, az önkormányzat munkatársai mindig készségesen segítenek, ha a körzet megoldandó ügyeivel keresi fel a hivatalt.

Csányi József tájékoztatta a jelenlévőket a városban jelenleg folyamatban lévő fejlesztésekről, nyertes pályázatokról. Beszélt arról a turisztikai pályázatról is, amely a Fürdőszálló rekonstrukciójával és a strandfelújítással kapcsolatos átfogó koncepció, illetve a Mezőgazdasági Áruháztól Városföldig terjedő kerékpárút építésének terveztetését teszi lehetővé. A Vasas-pálya újjáépítése kapcsán elmondta, hogy 2016 óta ötször módosították a pályázatot, de a mai napig nincs konkrét döntés. Mivel az eredeti költségszámítás óta az árak rendkívüli módon megnövekedtek, tavaly aktualizálták azt, azonban az elmúlt egy év változásai már azt is felülírták. A polgármester a leendő móravárosi bölcsődéről, az óvodákat és bölcsődéket érintő korszerűsítési tervekről, a Molnártelepi út felújításához szükséges teendők állásáról, a polgármesteri hivatal teljeskörű felújításának terveire elnyert pályázatról, a Vásártér körül és az piac környékén létesülő parkolókról, valamint a Venezia udvar szépítésére vonatkozó tervekről is szólt.

A megjelent lakók többek között a körzet számos utcájában tapasztalható parkolási nehézségek megoldásának, a járda- és útburkolatok rendbehozatalának és a burkolati jelek felfestésének szükségességét vetették fel. Ez utóbbi igény például a Lónyai és a Bercsényi utcákban merült fel. Arról is beszámoltak, hogy egyes helyeken már a lakók komfortérzete látja kárát a városszerte elszaporodott galambpopulációnak. Több konkrét helyen kérték a fák növekedése okozta károk, mint például a burkolati egyenletlenségek kijavítását, és köztéri kukák kihelyezését is. A zöldhulladék elszállítását érintő anomáliák – csakúgy, mint a többi lakossági fórumon – itt is felmerültek.

Csányi József polgármester a felvetődött kérdésekre adott válaszában kitért arra, hogy galambok túlszaporodásának megoldására és az épületekről való elűzésére keresik az egyszerre humánus és eredményes megoldást. A parkolási nehézségek kapcsán a városvezető leszögezte: azokban a városrészekben, ahol a tervezéskor nem vették figyelembe, hogy a társasházak mellett kellő számú parkolóra is szükség lesz az ott lakók járműveinek, utólag ezt a hiányt már nem lehet pótolni. Ezért megoldást csak a tudatos járműhasználat hozhat. Ebben kéri a lakók, szülők segítségét is: akinek van rá lehetősége, ne gépkocsival hordja a gyermekét az oktatási intézményekbe. A zöldhulladékkal kapcsolatban felmerült kérdések kapcsán a polgármester emlékeztetett arra, hogy a hulladékszállítás már nem önkormányzati hatáskör, hanem állami feladat. Kihangsúlyozta, hogy a szolgáltató a háztartási, a szelektív és a zöldhulladék elszállítását egyaránt igyekszik megoldani, azonban az évek óta változatlan díj mellett ennek színvonalas ellátása nem lehetséges. Természetesen a háztartási és a szelektív hulladék elsőbbséget élvez, a zöldhulladék visszaszorítása pedig csak a lakosság közreműködésével lehetséges, amiben sokat segíthetne például a komposztálás széleskörű elterjedése.

V. B.
       
Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!