Gazdaság 2021. november 15. 16:00

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-éig online, azt követően pedig december 15-éig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén november 15. és december 15. között hajtja végre éven belüli második, rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírását. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Európai Unió felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének. A felvétel eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozókat, a támogatási rendszerek megalapozását segítik – írja oldalán a KSH.

Az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, agrotechnikára, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. Az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. Ugyanakkor a 2020. évi agrárcenzus és a hivatalban folyó módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy az idei, júniusi összeírás óta az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a felvétel mintaelemszámát nagymértékben csökkentsük.

A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás november 15. és 25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. 

– A járványügyi helyzetre való tekintettel szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére november 15-éig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója.

November 26. és december 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az önkitöltés lehetőségével, és elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését. – Az összeírók az aktuális járványügyi szabályok betartásával végzik munkájukat, ugyanakkor lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathassanak adatokat – tette hozzá Tóth Péter. A kiemelt egyéni gazdaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online önkitöltéssel teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket, őket nem keresik fel összeírók.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli. A feldolgozott eredményeket a KSH az adatgyűjtést követően e-mailben megküldi azoknak, akik ezt jelzik a kérdőív kitöltésekor.

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb november 25. éjfélig online küldik be, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a 
https://www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.
              

Kövessen minket a Facebookon is!