Helyi hírek 2014. október 28. 11:00 Forrás: baon.hu

A ló felelősségre tanít

A ló felelősségre tanít
A bugaci iskolásoknak minden szerdán osztálykirándulásra mennek. Legalábbis a harmadikosok, aki olyan szerencsések, hogy szeptembertől hetente egy alkalommal lovas oktatásban vehetnek részt.








– Bugacnak még a címerében is szerepel a ló. Természetes, volt hogy a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében iskolánkban is elindítjuk a lovas kultúra oktatást – nyilatkozta a Petőfi Népének Szabó László, a település polgármestere, aki egyben a helyi lovas egyesület vezetője is. Elmondta, Bugac köztudottan híres lovairól, főként a fogathajtásról. A községben több világbajnok is él. Ugyanakkor, azt tapasztalják, hogy egyre több gyerek kapcsolódik be a helyi lovas egyesület munkájába.

- Amikor jött a lehetőség, hogy bevezethetjük a lovasoktatást, az elsők között jelentkeztünk. Az viszont megnehezítette a dolgunkat, hogy amikor elkezdtük szervezni az oktatást, kiderült, hogy Bugacon nincs olyan minősített lovarda, amely alkalmas lenne erre a célra. Szerencsére a közelben, Bócsán találtunk egy megfelelő lovardát – részletezte a településvezető, aki bízik abban, hogy hamarosan Bugacon is lesz minősített lovarda. Így az utazás költségei az önkormányzatot terhelik, az oktatók bérét pedig a Klebersberg Intézményfenntartó Központ finanszírozza.

Szabó László elmondta: a harmadik osztályosok minden héten a testnevelés órák keretében járnak lovagolni. A gyerekek két csoportban tanulnak. Míg az egyik csoport lovagol a többiek elméleti oktatásban vesznek részt. Az elméleti foglalkozásokat – melyek keretében a lovashagyományokkal ismerkednek diákok – Endre Gábor bugaci tanító tartja.

– A cél nem az, hogy minden gyerek versenyszerűen lovagoljon, hanem hogy megszeressék a lovakat és megtanulják az állatokkal való felelősségteljes bánásmódot. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy akár 30-40 százalékkal is javulhat a gyerekek teljesítménye az iskolában a lovaknak köszönhetően. Javul a gyerekek koncentrációs, motorikus, és a mentális képessége is, ami az élet minden területre kihat. Mindazonáltal a ló olyan közeg, amely közelebb viszi a gyerekeket természethez és kiragadja őket a virtuális világból – tett hozzá a polgármester.

Fotó: Vajda Piroska
 

Kövessen minket a Facebookon is!