Helyi hírek 2021. november 16. 14:00

Íme az év legjobb természetfotói

Íme az év legjobb természetfotói
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége harminc esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat rendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességüket. Ebben a szellemben írta ki a szövetség immár 29. alkalommal éves pályázatát. A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 fotópályázatra 3462 érvényes kép érkezett 173 szerzőtől.

Borítókép: Az Év Természetfotója 2021-ben – Daróczi Csaba: Egy korty – Víz alatti felvétel, ahogy egy örvös galamb iszik az erdei madáritatóból. A kép sok kísérletezés után GoPro kamerával készült. A feladat megoldása során sok technikai problémával szembesültem, és csak két hónap próbálkozás után lett vállalható eredmény. A hatalmas élmény miatt biztos vagyok benne, hogy folytatni fogom a projektet. (Fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)

A járványos időszakban a ermészet bizonyult a legbiztonságosabb fotósterepnek, így a természetfotózás lehetőségei lényegében nem csorbultak. Pályázatunkon jóval nagyobb arányban jelentek meg a hazai tájakon, hazai környezetben készített fotók, és ez egyáltalán nem járt színvonalcsökkenéssel. Megkockáztatom, hogy mindez inkább pozitív irányú változást hozott, hiszen szélesebb palettán mutatkozhattak be a hazánk kínálta természeti szépségek – mondta az idei pályázatról dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

  • 2021-ben Az év természetfotósa kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 15 képe szerepel a legjobbak között.
     
  •  Az év természetfotója 2021-ben címet Daróczi Csaba Egy korty című képe nyerte el egy újszerű, víz alatt elhelyezett kamerával készült képpel.
     
  • Az év ifjú természetfotósa címet pedig Kiss Márton Róbert kapta.


A naturArt igyekszik az egyéni természetfotós-teljesítményt díjazni és azokat a fotókat előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Igaz, nem zárták ki a fizetős lesekből készült képeket, de a fődíj odaítélésénél ezek nem vettek részt a számításban – számolt be a témáról az Index.

A díjnyertes, illetve a pályázat utolsó fordulójába jutott 116 fotográfiát december 31-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 

Kezünkben a Föld – 1. díj – Mesterházi József: Hurokban – Fiatal dámbika az erdővédelmi kerítés maradványaiba keveredett a bakonyi erdőben. A küzdelem a szabadulásért már egy napos lehetett, kimerülten is életveszélyes mozdulatokkal próbált szabadulni. Érzékelte, hogy ott vagyok, talán várta is a segítséget, amit a nálam lévő késsel kb 30 perc alatt meg is tudtam oldani.

Kezünkben a Föld – 1. díj – Mesterházi József: Hurokban – Fiatal dámbika az erdővédelmi kerítés maradványaiba keveredett a bakonyi erdőben. A küzdelem a szabadulásért már egynapos lehetett, kimerülten is életveszélyes mozdulatokkal próbált szabadulni. Érzékelte, hogy ott vagyok, talán várta is a segítséget, amit a nálam lévő késsel körülbelül harminc perc alatt meg is tudtam oldani.
(Fotó: Mesterházi József / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

A madarak viselkedése – Dícséretre méltó – Baross Gábor: Közelharc – Kanalas gémek egymás csőrét elkapva igyekeztek eldönteni, hogy ki az erősebb a Hortobágyon. Meglepően agresszívan harcoltak egymással, többször lenyomták egymás fejét a víz alá, vagy éppen ráfogtak a másik lábára.

A madarak viselkedése – Dicséretre méltó – Baross Gábor: Közelharc – Kanalas gémek egymás csőrét elkapva igyekeztek eldönteni, hogy ki az erősebb a Hortobágyon. Meglepően agresszívan harcoltak egymással, többször lenyomták egymás fejét a víz alá, vagy éppen ráfogtak a másik lábára.(Fotó: Baross Gábor / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Állatok szemtől szemben – 1. díj – Szabó Géza Attila: Nyúl úr – Vadnyúl figyel a réten naplementében, miközben a lemenő nap meleg fényei áttetszővé világítják az erekkel átszőtt tapsifüleit.

Állatok szemtől szemben – 1. díj – Szabó Géza Attila: Nyúl úr – Vadnyúl figyel a réten naplementében, miközben a lemenő nap meleg fénye áttetszővé világítja erekkel átszőtt tapsifüleit.(Fotó: Szabó Géza / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Az állatok viselkedése – 1.díj – Urbán Helga: Erdőben – Két verőköltő bodobács párzása a dendrit rajzolatos fehér mészkövön. A dendritek úgy alakulnak ki, hogy a kőzet repedéseibe mangán tartalmú oldat szivárog be, ahol annak véletlenszerű formáját felvéve elterül, majd megszilárdul.

Az állatok viselkedése – 1. díj – Urbán Helga: Erdőben – Két verőköltő bodobács párzása a dendritrajzolatos fehér mészkövön. A dendritek úgy alakulnak ki, hogy a kőzet repedéseibe mangántartalmú oldat szivárog be, ahol annak véletlenszerű formáját felvéve elterül, majd megszilárdul.
(Fotó: Urbán Helga / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Az állatok viselkedése – 2.díj – Daróczi Csaba: Körtánc – Hatalmas tölgy pávaszem lepkék éjszakai repülésének fázisa, folyamatos fény és stroboszkóp vaku megvilágításával. A lenyűgöző látvány minden év augusztusában látható, igazi kihívás minden fotózási szezon. A már megszerzett tapasztalat ellenére is nehéz róluk éles és jó képet készíteni, így nagyon örülök, hogy az éjszakai életüket sikerült megörökíteni.

Az állatok viselkedése – 2. díj – Daróczi Csaba: Körtánc – Hatalmas tölgy-pávaszem lepkék éjszakai repülésének fázisa, folyamatos fény és stroboszkópvaku megvilágításával. A lenyűgöző látvány minden év augusztusában látható, igazi kihívás minden fotózási szezon. A már megszerzett tapasztalat ellenére is nehéz róluk éles és jó képet készíteni, így nagyon örülök, hogy az éjszakai életüket sikerült megörökíteni.
(Fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Kezünkben a Föld – Dícséretre méltó – Fáth Ádám: Sirályok gyülekeznek a Parlament felett – Sirályok kerengenek magasan a Parlament épülete felett, így vadásznak azokra a rovarokra, amelyeket az épület reflektorfénye odavonz. A mozgásuk pályáját 7 expozíció segítségével, összesen 28 másodperc alatt sikerült megörökítenem. A képek csillaghúzós technikával lettek összeillesztve.

Kezünkben a Föld – Dicséretre méltó – Fáth Ádám: Sirályok gyülekeznek a Parlament felett – Sirályok kerengenek magasan a Parlament épülete felett, így vadásznak azokra a rovarokra, amelyeket az épület reflektorfénye odavonz. A mozgásuk pályáját hét expozíció segítségével, összesen 28 másodperc alatt sikerült megörökítenem. A képek csillaghúzós technikával lettek összeillesztve.
(Fotó: Fáth Ádám / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

A madarak viselkedése – 3. díj – Heincz Miklós: A végtelenbe és tovább – A hím kerti rozsdafarkú épp gyors rajtot vesz, hogy egy másik ágon folytathassa revírtartó énekét. Egyike a legszebb énekes madarainknak, Vas megyében kis számban, főleg szőlőhegyeken és öreg gyümölcsösökben költ, de sajnos manapság már egyre ritkábban lehet találkozni vele.

A madarak viselkedése – 3. díj – Heincz Miklós: A végtelenbe és tovább – A hím kerti rozsdafarkú épp gyors rajtot vesz, hogy egy másik ágon folytathassa revírtartó énekét. Egyike a legszebb énekesmadarainknak, Vas megyében kis számban, főleg szőlőhegyeken és öreg gyümölcsösökben költ, de sajnos manapság már egyre ritkábban lehet találkozni vele.
(Fotó: Heincz Miklós / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Kezünkben a Föld – Dícséretre méltó – Földi László: Menekülés – Turista hajóról vízbe ugrott emberek próbálják megérinteni a cetcápát a Vörös-tengeren. A planktonevő, ártalmatlan óriás a legnagyobb méretű, még élő cápafaj, a felnőtt, kifejlett példány testhossza elérheti a 10 métert, testtömege akár a 19 tonnát is. Másik hajóról figyeltem a jelenetet, majd miután lefotóztam, felhívtam a jelenlévők figyelmét a szabályok betartására a víz alatti élővilág megóvásának érdekében.

Kezünkben a Föld – Dicséretre méltó – Földi László: Menekülés – Turistahajóról vízbe ugrott emberek próbálják megérinteni a cetcápát a Vörös-tengeren. A planktonevő ártalmatlan óriás a legnagyobb méretű még élő cápafaj, a felnőtt, kifejlett példány testhossza elérheti a tíz métert, testtömege akár a 19 tonnát is. Másik hajóról figyeltem a jelenetet, majd miután lefotóztam, felhívtam a jelenlévők figyelmét a szabályok betartására a víz alatti élővilág megóvásának érdekében.
(Fotó: Földi László / Lenergy  Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Ifjúsági kategória – 3.díj – Kiss Márton Róbert: Ablakban – Nádiposzáta az ablakok között repkedve keresi a kiutat a Sándorfalvához közeli madárvárta egyik kunyhójában. A szerencsétlen kismadár cserregve kereste, de nem találta a kiutat, természetesen a mindössze pár percig tartó fényképezés után segítettünk neki kiszabadulni az építményből.

Ifjúsági kategória – 3. díj – Kiss Márton Róbert: Ablakban – Nádiposzáta az ablakok között repkedve keresi a kiutat a Sándorfalvához közeli madárvárta egyik kunyhójában. A szerencsétlen kismadár cserregve kereste, de nem találta a kiutat, természetesen a mindössze pár percig tartó fényképezés után segítettünk neki kiszabadulni az építményből.
(Fotó: Kiss Márton Róbert / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Az emlősök viselkedése – Dícséretre méltó – Esteban Sanchez: Tejút – Vaddisznó koca szoptatja kicsinyét egy fotócsapdában felállított, mozgásérzékelővel ellátott fényképezőgép előtt. Eredetileg elriasztani akartam a disznót, hogy rókát, borzot vagy esetleg őzet, szarvast fotózzak, de a tervek másként alakultak. Eleinte vemhesen járt a csapdához, és nagyon félt a kattogó szerkezettől, de a későbbiekben annyira megszokta azt, hogy még az időközben megszületett kölykeit is odahozta a kukorica szóróhelyre. A kép több hónapig tartó előkészület és megfigyelés után született meg.

Az emlősök viselkedése – Dicséretre méltó – Esteban Sanchez: Tejút – Vaddisznókoca szoptatja kicsinyét egy fotócsapdában felállított, mozgásérzékelővel ellátott fényképezőgép előtt. Eredetileg elriasztani akartam a disznót, hogy rókát, borzot vagy esetleg őzet, szarvast fotózzak, de a tervek másként alakultak. Eleinte vemhesen járt a csapdához, és nagyon félt a kattogó szerkezettől, de a későbbiekben annyira megszokta, hogy még az időközben megszületett kölykeit is odahozta a kukorica-szóróhelyre. A kép több hónapig tartó előkészület és megfigyelés után született meg.
(Fotó: Esteban Sanchez / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Fekete-fehér természetfotók – 2.díj – Daróczi Csaba: Légszomj – Törpeharcsák tátogása a víz felszínén egy kiskunsági zsilip mellett. A halak így próbálják túlélni az oxigén hiányát, ami a nagy meleg miatt kifogyott a vízből.

Fekete-fehér természetfotók – 2. díj – Daróczi Csaba: Légszomj – Törpeharcsák tátogása a víz felszínén egy kiskunsági zsilip mellett. A halak így próbálják túlélni az oxigén hiányát, ami a nagy meleg miatt kifogyott a vízből.
(Fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Az emlősök viselkedése – 1. díj – Radisics Milán: Lefetyelő róka – Alulnézeti kép arról, ahogyan a róka lefetyeli a vizet egy ház udvarában található merülő medencéből. A fényképezőgép egy Nauticam búvár tokban volt, kábeles távkioldóval és állandó fényforrás mellett.

Az emlősök viselkedése – 1. díj – Radisics Milán: Lefetyelő róka – Alulnézeti kép arról, ahogyan a róka lefetyeli a vizet egy ház udvarában található merülőmedencéből. A fényképezőgép egy Nauticam búvártokban volt, kábeles távkioldóval és állandó fényforrás mellett.
(Fotó: Radisics Milán / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Kompozíció, forma és kísérletezés – 2. díj – Török János: Tűzmadár – Szürke gém éjszakai halászat közben. A kép épített lesben, egy reflektor ellenfényében készült.

Kompozíció, forma és kísérletezés – 2. díj – Török János: Tűzmadár – Szürke gém éjszakai halászat közben. A kép épített lesben, egy reflektor ellenfényében készült.
(Fotó: Török János / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Kompozíció, forma és kísérletezés – Dícséretre méltó – Radisics Milán: A Föld vénái – Két folyó összefonódása Izland déli vidékén található fekete homokos síkságon. Madártávlatból látni, hogy a két különböző hegyről származó üledékek mennyire másként színezik meg a folyó vizeit, ásványi anyagokat szállítva a völgyekbe. Az alkotás hét képből összefűzött panoráma.

Kompozíció, forma és kísérletezés – Dicséretre méltó – Radisics Milán: A Föld vénái – Két folyó összefonódása az Izland déli vidékén található fekete homokos síkságon. Madártávlatból látni, hogy a két különböző hegyről származó üledékek mennyire másként színezik meg a folyó vizeit, ásványi anyagokat szállítva a völgyekbe. Az alkotás hét képből összefűzött panoráma.
(Fotó: Radisics Milán / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Állatok és környezetük – 1.díj – Li Gábor: Az angyalok köztünk élnek – Sárgalábú sirály röpte a velencei Szent Márk-székesegyház főhomlokzatán látható freskó előtt. Az ezeréves várossal a sirályok olyannyira együtt élnek, hogy már a freskók életébe is illeszkednek, együtt repülnek az angyalokkal.

Állatok és környezetük – 1. díj – Li Gábor: Az angyalok köztünk élnek – Sárgalábú sirály röpte a velencei Szent Márk-székesegyház főhomlokzatán látható freskó előtt. Az ezeréves várossal a sirályok olyannyira együtt élnek, hogy már a freskók életébe is illeszkednek, együtt repülnek az angyalokkal.
(Fotó: Li Gábor / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Ifjúsági kategória – Dícséretre méltó – Koncz-Bisztricz Tamás: Gömböc – Sárga gömb ugróvillás egy befagyott apró tócsa szélén Bokros-pusztán. A kép készültekor a nap ragyogott, így a kis élőlény szépen tükröződik a jég felszínén az ellenfényben, amelyet egy zseblámpával egészítettem ki.

Ifjúsági kategória – Dicséretre méltó – Koncz-Bisztricz Tamás: Gömböc – Sárga gömb ugróvillás egy befagyott apró tócsa szélén Bokros-pusztán. A kép készültekor a nap ragyogott, így a kis élőlény szépen tükröződik a jég felszínén az ellenfényben, amelyet egy zseblámpával egészítettem ki.
(Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Napnyugtától napkeltéig – Dícséretre méltó – Daróczi Csaba: Éjszakai turkálás – Éjszakai vaddisznó csapat turkál egy magányos fa alatt, miközben a telihold fénye átszűrődik a fátyolfelhőkön a kiskunsági homokbuckáson. A kameracsapdás fotózás sok kihívás elé állítja a fotóst, heteket kell várni, mire a fények és a helyszín is összeáll a fotó elkészítéséhez. A kép Camtraptions kameracsapda és vízhatlan tok segítségével készült.

Napnyugtától napkeltéig – Dicséretre méltó – Daróczi Csaba: Éjszakai turkálás – Éjszakai vaddisznócsapat turkál egy magányos fa alatt, miközben a telihold fénye átszűrődik a fátyolfelhőkön a kiskunsági homokbuckáson. A kameracsapdás fotózás sok kihívás elé állítja a fotóst, heteket kell várni, mire a fények és a helyszín is összeáll a fotó elkészítéséhez. A kép Camtraptions kameracsapda és vízhatlan tok segítségével készült.
(Fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Élet a vízfelszín alatt – 2.díj – Li Gábor: Magányos mélység – Kormorán merülése a tengerben úszó halraj után, a lemenő nap megtört sugarainak fényében Horvátországban. Több felszíni fotó után szerettem volna megörökíteni a madarat a víz alatt is, ami csak órákig tartó hosszú várakozás után sikerült, mert felszínen nem voltak annyira félősek, azonban a vízfelszín alatt már sokkal óvatosabbak voltak. Nem akartam megzavarni őket, így távolabb maradtam és a sok felvételből ez az egyetlen sikerült élesre.

Élet a vízfelszín alatt – 2. díj – Li Gábor: Magányos mélység – Kormorán merülése a tengerben úszó halraj után, a lemenő nap megtört sugarainak fényében Horvátországban. Több felszíni fotó után szerettem volna megörökíteni a madarat a víz alatt is, ami csak órákig tartó, hosszú várakozás után sikerült, mert felszínen nem voltak annyira félősek, azonban a vízfelszín alatt már sokkal óvatosabbak voltak. Nem akartam megzavarni őket, így távolabb maradtam, és a sok felvételből ez az egyetlen sikerült élesre.
(Fotó: Li Gábor / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
 

Napnyugtától napkeltéig – 3.díj – Litauszki Tibor: Egy kisegér éjjele – Egérke egy páfrány alatt a mohás farönkön. A kép sok sikertelen próbálkozás után, az odúja mellé letett infra kameracsapda, 2 db vaku és állvány segítségével készült el.

Napnyugtától napkeltéig – 3. díj – Litauszki Tibor: Egy kisegér éjjele – Egérke egy páfrány alatt a mohás farönkön. A kép sok sikertelen próbálkozás után, az odúja mellé letett infrakamera-csapda, két vaku és állvány segítségével készült el.
(Fotó: Litauszki Tibor / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 / naturArt)
                   

Kövessen minket a Facebookon is!