Kultúra 2021. november 19. 08:00

Ajándékkészítés kreatívan

Képgaléria
Ajándékkészítés kreatívan
Lepje meg a szeretteit karácsonyi, ünnepi kreatív kézműves ajándékokkal! Ehhez szolgál ötletekkel és megvalósítással Kis Virág keramikus, aki segít elkészíteni az egyedi alkotásokat fülöpjakabi műhelyében, kerámiából.

Kis Virág keramikus vidéki alkotóműhelyébe nemcsak gyermekeket, hanem felnőtteket is vár. A foglalkozások alkalmával sokan felkeresik. Kreatív ajándékkészítésben nagy segítséget nyújt és ötleteket ad. Az ünnephez közeledvén elsősorban a karácsonyi témakörhöz kapcsolódóan készít munkákat.

– Honnan jött az ötlet a kreatív ajándékkészítéshez?

– Mindig azt gondoltam, hogy a kerámiák készítése valódi élményt nyújt és ezt szerettem volna átadni. Megmutatni azt, hogy milyen érzés agyagból dolgozni és olyan dolgokat készíteni, amelyek utána megmaradnak a szeretteinknek, vagy éppen saját magunk számára.

– A foglalkozások alkalmával nagyon sok információ elhangzik az agyagról. Mennyire nehéz vele dolgozni? Milyen tapasztalatokat lehet átadni?

– Az agyag nagyon izgalmas dolog, mindenféle szinten lehet vele bánni. Gyerekként a csigabiga gyúrástól kezdve az egyszerű kis formázásokon át el lehet jutni magasabb szintre. Ha azt szeretnénk, hogy egy jó minőségi tárgy kerüljön ki a kezünk közül, akkor nagyon sok tulajdonságát figyelembe kell venni, de ezt csak lépésről-lépésre lehet megtanulni.

– Mennyire fogékonyak az agyagozásra az emberek?

– Van, aki csak azért jön el, hogy a gyermeke megismerkedjen az agyaggal. Felnőttként pedig kikapcsolódást nyújt. Szabadjára lehet engedni a fantáziánkat, mondhatni kicsit terápiás jelleggel is működhet. Rengeteg dolgot lehet az agyagból készíteni pl. ékszereket, vagy akár építészeti elemeket (egyedi csempe és burkolólapok), akár saját otthonunkba is. Sokan örömöt lelnek benne. Néha én se tudom, hogy épp milyen irányba menjek el egy munkánál, mert annyira sok terület van. A tapasztalataim azt mutatták, hogy amikor a gyermekeket tanítom korongozni, akkor a szülők is érdeklődnek a folyamatok iránt, ezért az alkotóműhelyem a felnőttek számára is nyitva áll. Nálam, itt kint Fülöpjakabon, lehetőség van elmerülni ebben a művészeti ágban.

– Nagyon sokféle dolgot lehet alkotni agyagból. Aki eljön, kap ötleteket?

– Többen úgy érkeznek, hogy már előre kitalálták otthon, hogy mit szeretnének elkészíteni. Gyűjtögettek hozzá képanyagot, vagy éppen saját kútfőből szeretnének valamit. A megvalósításhoz megadom a szakmai segítséget, aki pedig nem tudja, hogy mit szeretne, annak különböző ötleteket vetek fel. Mindig van egy téma, ami köré szervezem az adott napot. Ehhez előkészülök és az eszközöket is az érdeklődők keze alá adom.

– Milyen alkotásokat lehet karácsonyra készíteni?

– Évek óta készítek kerámiákat karácsonyi vásárokra, így nagyjából tudom, hogy mi az, amit szívesen megvesznek és ajándékoznak az emberek. Népszerűek a lakásdíszek, szaloncukor tartó tálak, vagy éppen a gyertyatartók, ajtódíszek, mécsestartók, adventi koszorúk, alátétek. A karácsonyfadíszek is nagyon szépek tudnak lenni. Mindenkit arra buzdítok, hogy az agyagtárgyak aljába írja bele a nevét és az elkészítés évét, így a későbbiek során szép emlék marad. Sokszor tényleg hihetetlenül szép dolgok jönnek ki az emberek kezei közül. Szépek tudnak lenni a házi áldások, amikhez szövegsablonokat adok. A háziállatoknak etető és itató tálkákat is szoktak készíteni, de népszerű az általam előre legyártott a poharak, tányérok kifestése, díszítése is ilyenkor.

– Hogyan működik az agyag kiégetése? Mikorra lesz kész?

– Sokan nem ismerik a folyamatot és már az elkészítés napján haza szeretnék vinni a tárgyakat. Nem megy ilyen gyorsan, ugyanis az agyagnak teljesen ki kell száradnia, ezután egy égető kemencében fel kell hevíteni ezer fokra – ez egy nap – majd további egy nap, amíg lehűl. Ezután kerülhet rá a máz, majd újra be kell helyezni a kemencébe és ismét ezer fok fölé kell felmelegíteni. A teljes folyamat hozzávetőlegesen két hétig tart. Egyszerű hagyományos sütő nem alkalmas az agyag kiégetésre. Ezért is ajánlatos időben elkészíteni az agyagból az adni kívánt ajándékokat.

G. Z.

          

Kövessen minket a Facebookon is!