Helyi hírek 2021. november 20. 08:00

Ismét támad a madárinfluenza

Ismét támad a madárinfluenza
A vadmadarak kérdését nem lehet figyelmen kívül hagyni, de nem ezek jelenléte a fő baj. Császártöltésen 38.000 pecsenyekacsa törzsállományt, Jászszentlászlón 620 egyedből álló hízólúd állományt kellett leölni. Bács-Kiskun megye két településén – amelyek közül Jászszentlászló a kiskunfélegyházi székhelyű választókerületet érinti –, ismét felütötte fejét a madárinfluenza. Sajnos, az utóbbi években tavasszal és ősszel is rettegnie kell a helyi termelőknek a végzetes baromfibetegségtől. A baromfitartás a hazai állattenyésztés egyik legsikeresebb ágazata, Kiskunfélegyháza környékén is sok család megélhetése függ tőle.Az érintett területeken életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások. Az általánosan érvényes előírásokon túl a Nébih magas kockázatúnak minősítette egész Bács-Kiskun megyét.

A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a nagyobb telepeken tartott baromfiállományokra, ezért a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. Az utóbbi években a hatóságok sokat szigorítottak az előírásokon, amelynek eredményeként a technológiai fegyelem javult. Az állathigiéniai szabályok betartása alapfeltétele a megelőzésnek. Korábban többen kellő tapasztalat és higiéniai fegyelem nélkül fogtak baromfitartásba a Homokhátságon, ez is oka a visszatérő tömeges fertőzéseknek.

A vadmadarak kérdését nem lehet figyelmen kívül hagyni, de nem ezek jelenléte a fő baj.Sok esetben a kisebb, hagyományos állományokban is jelen van ugyan a vírus, de kialakul a természetes immunitás és az állatok jó kondíció mellett tüneteket nem mutatnak. Egyes szakemberek szerint megoldást jelentene az EU által tiltott vakcinázás, amit számos más betegség esetében is alkalmaznak, igaz ez a természetes immunitás ellenében hat, illetve nehezebben állapítható meg, hogy mi és hogyan okozta a megbetegedést. Az egész kérdés biológiai vetületének alaposabb tanulmányozása továbbra is indokolt. A tartási körülmények, a technológiák, üzemméretek vizsgálata a megbetegedések gyakorisága szempontjából nem volna haszontalan. Az állatjóléti támogatások biztosítása indokolt, de kártalanításra játszani csak rövidtávon lehet, hosszabb időre ez nem megoldás.

Kis-Szeniczey Kálmán
a hatpárti ellenzék közös jelöltje Bács-Kiskun megye 4-es választókerületében

           

Kövessen minket a Facebookon is!