Helyi hírek 2021. november 19. 12:00

Bűnmegelőzési javaslatok advent idején

Bűnmegelőzési javaslatok advent idején
Nem érkezett bejelentés bűncselekmény miatt az elmúlt ünnepi időszakban – tudtuk meg dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőr főhadnagytól, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától, aki hozzátette: nagyon fegyelmezetten zajlott a mindenszentek ünnepe és a halottak napja, minden kiskunfélegyházi vigyázott az értékeire, például nem hagyott senki pénztárcát vagy kézitáskát az autóban, jól látható helyen. Természetesen a rendőrök, a közterület-felügyelők és a polgárőrség is nagyon sokat tett azért ezen a hosszú hétvégén, hogy ne váljon senki áldozattá.

Az ünnepi időszak az adventtel folytatódik hamarosan, így dr. Horváth-Rekedt Gréta felhívta a figyelmet néhány olyan dologra, amire figyelnünk érdemes például a nagybevásárlások alkalmával. Vigyázzunk a pénztárcánkra és az értékeinkre! Ne hagyjunk értékes tárgyakat az autóban még néhány percre sem, főleg jól látható helyen. Hangsúlyozta: a piacon a kosarak tetején ne legyen pénztárca, hiszen pofonegyszerűvé teszi a zsebtolvajok dolgát.

Elmondta, hogy a nemrégiben városunkban megrendezett Police Café elnevezésű bűnmegelőzési program témája is hasonló volt, hiszen a nyugdíjas klubok vezetői segítették egymást ötletekkel, javaslatokkal. Annak érdekében, hogy ezek a felhívások minél nagyobb arányban eljussanak az érintett korosztályhoz, elektronikus hírlevelekkel szeretnék az információkat mindenkihez eljuttatni a jövőben. Az idősebbek fokozottabb veszélynek vannak kitéve, hiszen nagyon szeretnek beszélgetni, kapcsolatokat teremteni és hiszékenyebbek is, mint a fiatalok. A közösségi háló aktív felhasználói ma már, viszont az internetes jelenlétük nélkülöz mindenféle gyanakvást. Nekünk a feladatunk, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy nem mindenki az a világhálón, akinek mutatja magát. Muszáj kételkedni bizonyos emberekben és információkban.

Az ünnepek közeledtével nagyon fontos figyelnünk az internetes vásárlásból adódó veszélyekre is. Dr. Horváth-Rekedt Gréta hangsúlyozta, hogy lehetőleg ne utaljunk előre a megrendelés során, mindig utánvéttel fizessünk, amikor kiszállítják a megrendelt árut. Mindezek mellett fontos arról is beszélni, hogy ha egy netes áruház gyanúsan olcsón kínál árucikket, lehetőleg tájékozódjunk minél szélesebb körben az adott webáruházról és kezeljük fenntartásokkal az ilyen akciókat.

Végezetül elmondta, hogy szerencsére évek óta biztonságosnak, védettnek számít Kiskunfélegyháza. Ez köszönhető kisvárosi jellegének és annak is, hogy jól tudnak együttműködni a polgárőrség, a közterület-felügyelet és a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársai. Mindezek mellett az állampolgárok is felkészültek és tájékozottak az esetleges támadások témájában. Megemlítette a SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) fontosságát, ami azt jelenti, hogy figyelek a szomszédomra nap mint nap. Fontos, hogy felhúzza-e a redőnyt, jól van-e, szüksége van-e valamire. Ha elutazik, akkor van-e mozgás a háza körül, próbál-e idegen bejutni hozzá. A bűnmegelőzési előadó megjegyezte, hogy pusztán az egymásra figyelés sok esetben bűncselekmények megakadályozásához is vezethet.


Z. A. 
     

Kövessen minket a Facebookon is!