Helyi hírek 2021. december 5. 12:00

Titkok a levéltárból – Társasházak – Bajcsy-Zsilinszky utca

Titkok a levéltárból – Társasházak – Bajcsy-Zsilinszky utca
Kiskunfélegyháza lakói a második világháború után sokat szenvedtek a jó minőségű, kényelmes és modern otthonok hiányától. A problémák enyhítését a társasházi lakások építésével remélték megoldani.

1962 őszén fogott össze néhány család, hogy a Petőfi, Arany János és Bajcsy-Zsilinszky utcák által határolt ún. Móczár-féle telken 12 lakásos, kétemeletes, összesen 1.700.000 forint költségű társasházat építsenek. A jelentkezőknek 30 ezer forintos tőkével kellett rendelkezniük, a lakásárak fennmaradó 80 százalékát az OTP nyújtotta 20, illetve 30 éves hitelre (havonta kb. 400 Ft-ot kellett törleszteni). Az erkélyes társasházban két- és háromszobás lakásokat terveztek, ezek induló költsége 136, illetve 160 ezer forintot tett ki. A költségeket lehetett volna csökkenteni, ha a tulajdonosok típustervet vettek volna igénybe, és nem fizettek volna a tervezésért 17 ezer forintot. A telek ára is magasnak számított (300 forint négyszögölenként), és ezt még 10 ezer forinttal tovább drágította még a csatorna Bajcsy-Zsilinszky iskoláig való kiépítése.

A társasházépítés egyik kigondolója és az ügyek mozgatója Móczár Sándor, az Asztalos Szövetkezet főkönyvelője volt. A többi leendő lakástulajdonos között akadt kisipari és mezőgazdasági szövetkezeti dolgozó, pedagógus, állatorvos. A ház építésének munkálatai a tereprendezéssel már 1963 tavaszán megkezdődtek, nyáron pedig már javában folyt az építkezés. A kivitelezést a Kecskeméti Épülettatarozó Vállalat végezte. A boldog tulajdonosok az elkészült új lakásokat a következő év nyarán vehették birtokukba. A megvalósult társasház és a környék újabb lakások létrehozását inspirálta.

1964 őszén a Hazafias Népfront és az OTP a Bajcsy-Zsilinszky és az Arany János utcák sarkán egy új, alápincézett, háromemeletes, lapostetős, 16 lakásos társasház építését kezdeményezte. Nyolc lakást két és félszobásra, nyolcat pedig kétszobásra terveztek. A kivitelezésre a Kiskunfélegyházi Építőipari Szövetkezetet kérték fel. A következő évben már el is kezdődött az építkezés és 1966 nyarán átadták a lakásokat. Az épület mellett hamarosan egy másik, ugyanolyan típusú társasház „nőtt ki” a földből. Az első ház „folytatásaként” ugyanis még 1966-ban elkezdték építeni a társasház „tükörképét” a Bajcsy-Zsilinszky és a Tanácsköztársaság (ma Szent Imre herceg utca) sarkán. Ezt az újabb épületet már az év végére tető alá hozta a Kiskunfélegyházi Építőipari Szövetkezet, így a hideg időben folyamatosan tudtak haladni a belső munkálatokkal.

Az elkészült társasház átadására 1967. július 14-én került sor, a tulajdonosok szeptember elején kapták meg a lakhatási engedélyt.

Ónodi Márta
        

Kövessen minket a Facebookon is!