Helyi hírek 2021. november 24. 10:00

Lehet a romokból jövőt építeni

Képgaléria
Lehet a romokból jövőt építeni
Turisztikai szempontból is jelentős fejlesztés valósult meg Petőfiszálláson, amelynek átadására november 22-én, került sor ünnepélyes keretek között. Petőfiszálláson, az ország második legnagyobb tanyás településén valaha 12 külterületi iskola működött, most az egyiket az 5-ös főút és a bekötő út találkozása mellett sikerült felújítani és új funkcióval ellátni.

Az ünnepségen megszentelték az udvaron felállított keresztet, és megnyitották az iskola tantermeiben kialakított turisztikai kiállítást, a kápolnát és a Pálosszentkúti Mária Múzeumot. Szász János polgármester elmondta: a helybéliek régi vágya valósult meg azzal, hogy a település tizenkét egykori tanyasi iskolája közül sikerült egyet megmenteni és új célokra hasznosítani. A több mint százéves iskolaépületet az önkormányzat a Kalocsa-Kecskeméti érsekséggel és a Magyar Pálos Renddel közösen vásárolta meg és újította fel.

– Petőfiszállás mintegy 7 ezer hektáron terül el, a falu lakosságának több mint hatvan százaléka a tanyavilágban él. A tanyasi emberek életminőségének javítását is szolgálja ez a fejlesztés – fogalmazott az átadáson a polgármester. Hozzátette, fontosnak tartják a település helyi értékeinek bemutatását, a régi hagyományok újraélesztését, ezért is állítottak keresztet és harangot az iskolaudvaron. A tantermekben berendezett kiállítás során a látogató megismerheti Petőfiszállás és a szentkúti kegyhely történetét, természeti értékeit, helyi értékeit és Petőfi Sándor helyi kötődéséről is olvashat.

Bartos Mónika miniszteri biztos az átadáson elmondta, hogy ő haza érkezik Petőfiszállásra. Örömére szolgál, hogy ezek a több mint százéves falak azt bizonyítják, hogy lehet a romokból jövőt építeni. Mint mondta, a múlt, a jelen és a jövő találkozik ebben a régi iskolaépületben.

A felújított létesítményt Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke áldotta és szentelt meg. Az átadóünnepség után ajándékkal kedveskedtek a felújításban résztvevőknek.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
                   

Kövessen minket a Facebookon is!