Helyi hírek 2021. november 25. 08:00

A vasút történetét mutatja be a petőfiszállási állomás

Képgaléria
A vasút történetét mutatja be a petőfiszállási állomás
Petőfiszálláson, a falu központjában található műemlék jellegű vasútállomáson alakított ki az önkormányzat a vasúttársaság együttműködésével kiállítást. A vasútállomás megmentését szolgáló kezdeményezés több mint négy éve indult, azóta a vasúttársaság tulajdonában lévő ingatlanok önkormányzati kezelésbe kerültek és azokat közcélokra, többek között vasúttörténeti kiállítás létrehozására hasznosítják.

A november 22-i átadó ünnepségen Szász János polgármester elmondta, hogy a kiállítás gondolata 2019-ben fogalmazódott meg. Petőfiszállás önkormányzata ekkor vette bérbe a MÁV Zrt-től azzal a céllal, hogy közhasznú tevékenységre hasznosítják. Mivel az állomáson már több mint 10 éve nincs forgalmi szolgálat, és a szolgálati lakásban sem lakott senki, ezért az emeleti helyiségekben alakították ki a magyar vasút történetét bemutató tárlatot. A kiállított tárgyakat a Vasúttörténeti Alapítvány és Nagyváradi André felajánlásával állították ki. A termekben az 1970-es évekbeli forgalmi irodába, állomásfőnöki irodába, korabeli szolgálati lakásba és konyhába látogathatnak az érdeklődők.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a megnyitón elmondta, hogy fontosak az ilyen helyek, ahol kézzelfogható kapcsolatba kerülhetünk az emlékeket hordozó tárgyakkal. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyfolytában változó magyar vasút története nemhogy nem zárult le, hanem egyre elevenebb. – A MÁV a mindenkori igényekhez folyamatosan alkalmazkodva, átalakulva és megújulva, egyre jelentősebb társadalmi tényező. Mint ismeretes, 2010-ben egy tönkrement vasúti rendszert örököltünk meg. Az azóta eltelt évek során a magyar vasút igen komoly fejlődésen ment keresztül. A hazai vasút megújítását 2010 után egységes jogszabályokkal, korszerű, utasbarát fejlesztésekkel, ésszerű szervezeti átalakításokkal és a korábban bezárt vasútvonalak újranyitásával segítette elő a kormány. Az elmúlt évtized lehetővé tette, hogy a magyar vasutas társadalom kiegyenesítse a derekát – fogalmazott az államtitkár.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!