Helyi hírek 2014. október 28. 14:34

Mentálbölcsi alapfokon

Képgaléria
Mentálbölcsi alapfokon
„Az elindított gondolatsor kihat még a nagymamára is” – vallja Tóth Ibolya mentáltréner

„Ha a gyerek szidalmakban él – megtanulja az ítélkezést… Ha a gyerek bíztatásban él – megtanulja az önbizalmat”. Így szól 2 pont abból a 16-ból, melyek Tóth Ibolya mentáltréner szerint a múlt megértéséhez, illetve a gyereknevelés alapjaihoz szükségesek:

– A gyereknevelés önmagunknál kezdődik, a gyereknek éreznie kell, hogy biztonsággal követheti a szüleit, jó úton jár. A mai interaktív foglalkozás fő feladata, hogy 1- 1,5 órában letegyük az alapokat, átlépjünk bizonyos kereteket, korlátokat, és tanuljunk valami újat, egészségeset és használhatót, melynek segítségével jövőképet rajzolhatunk a gyermekünk számára. Az elindított gondolatsor kihat a nagymamára is – jelentette ki a mentáltréner a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban szervezett Betűbölcsi sorozatának aktuális rendezvénye előtt.

Milyen módszerrel érhetjük el ezt az alapozást?

– Érintőlegesen a kommunkációt is segítségül hívjuk, és a tudományok számos területét felhasználjuk. Tudatosítanunk kell a gyerekeinkben a szeretetet, azaz, hogy nem akarunk rosszat. Mit értékelünk benne és mit szeretnénk? Így nem alakul ki ellentét, és megelőzzük a negatív érzések kifejlődését.

Bonyolult feladatnak tűnik bölcsis-korú gyerekek jelenlétében a szülők számára mentáltréninget tartani.

– A gyerekek játszanak, ahogy szokás ebben a korban, a megjelent anyukákkal és apukákkal külön-külön konzultálunk. Tesztlapot is hoztam segítségül, egy kis tudományos érdekességet is, és emlékeztetőül egy 16 pontból álló összefoglalót, amelyet kitehetnek a hűtőre, hogy mindig szem előtt legyen.

A hűtőmágnesek közé felkerülő 16 pont közül több a pozitív, mint a negatív jellegű. Éppen úgy, mint az életben?

– Ha valaki megélt mély időszakokat, vagy negatív dolgokat, annak úgy kell felfognia, hogy ez tapasztalatszerzés, lehetőség vagy kihívás. Végül mindez a negatívom pozitívvá válhat.

Ez úgy hangzik, mint valami személyes tapasztalat. Mit lehet tudni a mentáltrénerről?

– Felhasználom a saját élményeimet is, és minél többet azokból, amit a tudomány kidolgozott. Egyébként Kiskunhalasról származom, a vitorlázás hozott Félegyházára, aztán itt is ragadtam.

Ha a mai foglalkozást az alapok lerakásának nevezzük, hogyan folytatódik?

– Nevezhetjük igényfelmérésnek is, hiszen a mai gondolatébresztés, a kreativitás ösztönzése során felmerül a továbblépés igénye. Önmagunk nevelése mellett meg kell tudni, mi van a gyerekben, hogyan tudjuk azt felszínre hozni, és ő hogyan lesz képes önmaga útját járni – fejezte be a beszélgetést Tóth Ibolya mentáltréner,

tli

Kövessen minket a Facebookon is!